LATINICA TEK SPOREDNO PISMO

Srbija će postrožiti jezičnu politiku: Tko ne piše ćirilicom, čekaju ga drakonske kazne

31.07.2018 u 13:49

Bionic
Reading

Vlada Republike Srbije planira osnovati savjet kojem će glavni zadatak biti briga o srpskom jeziku te poštovanju službene i javne upotrebe ćiriličnog pisma, a kreću i sa strožim zakonima koji će pomnije regulirati jezičnu politiku te zemlje, javljaju srpski mediji

Kako prenosi dnevni list Večernje novosti, srpsko Ministarstvo kulture predložilo je Vladi Srbije formiranje savjeta za srpski jezik čiji će posao biti briga o poštovanju službene i javne upotrebe srpskog jezika i ćiriličkog pisma, a on će imati devet članova koji će se s postojećim Odborom za standardizaciju srpskog jezika brinuti o normiranju, njegovanju, unapređivanju te zaštiti službenog jezika i pisma. To je tek dio novosti koje je predložilo Ministarstvo kulture, javljaju srpski mediji, a koje bi se trebale početi primjenjivati nakon što bude izmijenjen Zakon o službenoj upotrebi jezika i pisma. Te se promjene uskoro očekuju, kao i, prema riječima srpskog ministra kulture Vladana Vukosavljevića, polemike zbog njih.

Kako prenose Večernje novosti, dokument koji su dobili na uvid donosi sljedeća pravila: na srpskom jeziku i ćirilici obavezna je komunikacija u pravnoj upotrebi, posebno za navođenje naziva, sjedišta i djelatnosti poduzeća, naziva robe, uputa za upotrebu nekog proizvoda, deklaracije za proizvode, računa i sl. Nadalje, komunikacija državne i lokalne administracije morat će biti na srpskom i na ćirilici, a isto vrijedi za obrazovne i znanstvene ustanove, medije kojima je država osnivač i koji imaju državni kapital, kao i za elektroničke medije s nacionalnim, regionalnim i lokalnim frekvencijama. Ćirilica će biti obavezna i za sva javna poduzeća i ustanove s većinskim državnim kapitalom, kao i profesionalna i strukovna udruženja što predstavljaju svoju oblast na nacionalnom i međunarodnom nivou. Ukratko, latinično pismo zakonom će biti definirano kao pomoćno, a u slučajevima kada se koristi uz ćirilicu, prednost mora biti dana ćirilici.

Za one koji se ne budu pridržavali novog zakona što prioritet daje ćirilici predviđene su i kazne koje sežu od pet tisuća (oko 300 kuna) pa do milijun dinara (oko 63 tisuće kuna). Navodi se i da postoje izuzeci od ovog zakonskog pravila, a tiču se privatne komunikacije, pisanja osobnih imena, dvojezičnih publikacija i već ustaljene terminologije.