TELEVIZIJSKA PREMIJERA

'Srbenka' Nebojše Slijepčevića prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u

28.05.2019 u 09:04

Bionic
Reading

Nagrađivani dokumentani film Srbenka Nebojše Slijepčevića, koji je od premijere prije više od godinu dana dobio niz nagrada na hrvatskim i inozemnim festivalima, prikazivat će se od 20. lipnja na programu HBO-a, što će biti i njegova televizijska premijera

Film, nastao u produkciji Restarta, prati pripreme i probe za predstavu 'Aleksandra Zec', Olivera Frljića, propitujući teme nacionalizma i ksenofobije, utjecaja hrvatskog društva i javnog diskursa na živote djece srpske nacionalnosti u Hrvatskoj, rođene godinama nakon završetka Domovinskog rata.

  • +3
Film 'Srbenka' redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je Doc Alliance nagrade na Filmskom festivalu u Cannesu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Redatelj kaže kako je za njega HBO trenutno najbitnija svjetska produkcijska kuća, koja cijeni autorski dokumentarni film, i ne bježe od zahtjevnih tema.

'Sretni smo i ponosni da će Srbenka svoju TV premijeru imati upravo na tom kanalu, koliko znam, Srbenka je prvi hrvatski dokumentarac na HBO-u, i nadam se da smo probili led i za ostale domaće autore', rekao je Slijepčević, a prenosi Hrvatski audiovizualni centar.

'S obzirom na kvalitetu dokumentarne produkcije u Hrvatskoj, vjerujem da nećemo dugo biti usamljeni u njihovom katalogu', dodao je.

Slijepčević je izrazio nadu da će film biti prikazan i na HTV-u, a u međuvremenu nastavlja putovati po festivalima. U narednim mjesecima imat će crnogorsku, makedonsku i kosovsku premijeru te putuje na Thailand, u Argentinu, Litvu.

Svjetsku premijeru film je imao na festivalu Visions du Reel u Nyonu u ožujku 2018. godine. Na Filmskom festivalu u Cannesu uručena mu je nagrada Doc Alliance, a proglašen je i najboljim dokumentarnim filmom na 24. izdanju Sarajevo Film Festivala.

Europska filmska akademija uvrstila ga je među 15 najboljih europskih dokumentarnih ostvarenja u prošloj godini. Nedavno je nagrađen i na festivalima u Linzu i Varšavi.