SPASITE KULTURU

Sprema se veliki reli kroz galerije Zagreba u RPG igri

20.05.2015 u 10:46

Bionic
Reading

U organizaciji galerije Pikto 28. svibnja održat će se u centru Zagreba Reli po galerijama (RPG*), igra u kojoj najuspješniji igrači (posjetitelji) koji od 18 do 22 sata uspiju obići 14 galerija osvajaju povelju časti za spas kulture

Cilj je igre u četiri sata posjetiti što više galerija kako bi spasili raspadajuću kulturu i spriječili da se prelije u virtualni svijet i u potpunosti nestane. Igrači koji uspiju za vrijeme trajanja relija obići svih 14 galerija na mapi osvojit će simboličnu povelju časti za spas kulture.

Tijekom relija posjetitelji mogu koristiti sva prijevozna sredstva (tramvaj, bicikl, automobil) ili se kretati pješke. Ne postoje formalna pravila igre, a smjer kretanja po galerijama nije određen.

*RPG (role playing game)

Vrsta računalne igre u kojoj igrači preuzimaju ulogu likova u izmišljenom okruženju i odgovornost za djelovanje svoje uloge kroz proces strukturiranog odlučivanja ili razvoj karaktera koji su odabrali. Uspjeh igre ovisi o akcijama koje igrač poduzima u skladu s formalnim sustavom pravila i smjernica. RPG igre vrlo često imaju neki viši plemeniti cilj poput spašavanja svijeta, magičnih bića itd.


Video igre su prisutno i vrlo izražajno sredstvo komunikacije u suvremenom društvu. Digitalna umjetnost u interaktivnom obliku privukla je umjetnike da se izraze kroz pisanje, kiparstvo, glazbu, pričanje priča i kinematografiju te im ponudila mnogobrojne mogućnosti komuniciranja s publikom. Od samih početaka video igara prošla su četiri desetljeća, a dok neki preispituju jesu li video igre umjetnost one su u međuvremenu postale sastavnim dijelom pop kulture.

Reli po galerijama je projekt koji postavlja stvarnost u poziciju virtualne igre pa se poput Gonzala Frasca, teoretičara ludologije i tvorca video igara, koji je postavio ova pitanja možemo upitati: Može li video igra kao medij educirati, potaknuti društvene promjene, potaknuti na kritičko razmišljanje i ponuditi alternativni pogled na razumijevanje stvarnosti. Video igra se godinama smatrala razonodom pa ako je doživimo i samo kao zabavu svakako nas može potaknuti na druženje i interakciju. Stvarnost oblikuje virtualni svijet, a virtualni svijet zatim oblikuje naše okruženje. Ovaj proces neminovno uključuje društvenu dimenziju. Temelj video igara je interaktivnost, a igre razumije svatko i one ne poznaju jezične i kulturne barijere.

Popis galerija koje sudjeluju u događanju

Kula Lotrščak - Strossmayerovo šetalište 9 (Gornji grad) ::: Galerija Forum - Ulica Nikole Tesle 16 ::: Galerija Kic - Preradovićeva 5 ::: Galerija Pikto - Branimirova 29 (Branimir centar) ::: Galerija Studentskog Centra - Savska 25 ::: Bravo - Ulica Petra Preradovića 34 ::: Galerija HDD - Boškovićeva 18 ::: HDLU (Prsten, Bačva, PM) - Trg Žrtava fašizma 16 ::: Karas - Praška 4 ::: Galerija Ulupuh - Tkalčićeva 14 ::: Galerija Matice Hrvatske - Matičina 2 ::: Udruga 'Umjetnost osmijeha' - Radićeva 22


Prijenos informacija i zabava nikada nisu bili važniji nego u našem vremenu. Umjetnost se trudi biti interaktivna i djelovati u novim medijima pa tako i same galerije na razne načine pokušavaju svoje sadržaje približiti publici od interaktivnih panela, svjetlećih reklama, user friendly internetskih stranica, video instalacija, aplikacija itd.

Reli po galerijama istražuje mogućnosti razumijevanja poruka iz virtualnog svijeta i poigrava se elementima virtualnog u realnosti. U digitalnom dobu suočeni smo s izazovom pristupa kulturnom sadržaju kroz digitalnu tehnologiju, a video igre su odbačene možda i zbog nemogućnosti da se drugi mediji suoče s jačinom njihovih poruka koje su direktne i interaktivne. Ovaj projekt otvara prostor za zajedničku suradnju i istraživanje mogućnosti te razumijevanje nove generacije publike koja zahtijeva nove sadržaje ili stare sadržaje na novi način.