NAJAVILI OSAM PREMIJERA

Splitskom HNK sredstva smanjena za skoro dva milijuna kuna

03.10.2017 u 15:50

Bionic
Reading

Osam premijera, od kojih je pet dramskih, dvije operne i jedna baletna, prikazat će se na velikoj i maloj sceni splitskoga kazališta, a uz to će na repertoaru još biti sedam koncerata i brojne reprize, najavljeno je 3. listopada na konferenciji za medije u toj kazališnoj kući

Ravnatelj Opere maestro Ivo Lipanović za novu je sezonu najavio premijere 'Moć sudbine' Giuseppea Verdija i 'Atlantida' Mirka Krstičevića.

Verdijevom operom, u režiji Dražena Siriščevića, ravnat će Lipanović, dok će 'Atlantidom', u režiji Gorana Golovka i koreografiji Igora Kirova, dirigirati Alan Bjelinski.

U sezoni 2017/2018. u opernom će se programu reprizirati 'Seviljski brijač' Gioachina Rossinija, 'Ero s onoga svijeta' Jakova Gotovca te 'Mala Floramye' i 'Spli'ski akvarel' Ive Tijardovića.

Prvi od sedam koncerata, Verdijev 'Requiem' na programu je za Dušni dan.

'Povodom 175. obljetnice Matice Hrvatske održat ćemo prvi simfonijski koncert, potom božićni, pa novogodišnji koncert. U veljači nam je na programu drugi simfonijski koncert, u ožujku treći, a u svibnju Filharmonija budućnosti. Na svim koncertima nastupaju splitski umjetnici', kazao je Lipanović.

Za jedinu baletnu premijeru, predstavu 'Gusar' Adolpha Adama za koju je koreografiju napravio Aivars Leimanis, a njome će dirigirati Hari Zlodre, ravnatelj Baleta Igor Kirov istaknuo je kako će se ta predstava prvi put izvesti u Hrvatskoj.

'Sezonu otvaramo 12. listopada Slovačkim plesnim teatrom koji će izvesti balet 'Carmen'. To je veoma interesantna i suvremena predstava koju bih preporučio svakome da je pogleda', rekao je Kirov te najavio gostovanja splitskoga baleta u Njemačkoj, Austriji i Makedoniji, a postoji i mogućnost gostovanja u Kini i po srednjem istoku.

Baletni ansambl reprizirat će predstave 'Derviš i smrt', 'La sylphide', 'East/west', '5 do 12', 'Orašara', 'Vragolastu djevojku' i 'Na putu'.

Intendant HNK Split Goran Golovko istaknuo je da je dramski program sastavljen od klasičnih i suvremenih djela dodavši kako vjeruje da će 'svatko doći na svoje'.

Dramska sezona, najavio je, počinje obnovom i prilagodbom predstave autora Predraga Lucića i redatelja Dina Mustafića 'Aziz ili Svadba koja je spasila zapad' 9. studenoga.

  • +5
'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad' Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Čagalj/PIXSELL

Na Velikoj sceni premijerno će se prikazati 'Čovik, zvir i kripost' Luigija Pirandella u režiji Nenni Delmestre, 'Clara Schumann' Valerije Moretti u režiji Ivana Lea Leme, 'Višnjik' Antona Pavlovića Čehova u režiji Aleksandra Ogarjova i 'Ukroćena goropadnica' Williama Shakespearea u režiji Ivana Plazibata, dok će na Maloj sceni odigrati 'U pohode Splitu Marka Uvodića', niz večeri inspiriran Uvodićevim opusom. Uz to će se u dramskom programu reprizirati i 12 naslova.

Na pitanje o sredstvima s kojima kazalište raspolaže u novom četverogodišnjem razdoblju, odgovorio je da je novo gradsko vijeće izglasalo financijski okvir za njihov rad od 2018. do 2021. te su iznosi vraćeni na razinu od 2015.

Kazao je da je financijski okvir koji je predvidio stari sastav gradskog vijeća predviđao oko 41 milijun kuna iz Grada Splita za HNK, a sada je vraćen na 39,4 milijuna kuna.

'Govorimo o umanjenju sredstava od gotovo dva milijuna kuna te ćemo se u tom okviru pokušati kretati i dati svoj maksimum. Postojeće zakonodavstvo i kompletan sustav financiranja tako velikih organizacija kao što je HNK trebao bi biti korjenito reformiran i transformiran. Mislim da bi se stvari trebale osoviti na drugačije, da ne kažem čvršće noge što je pitanje kojim se bave svi intendanti nacionalnih kazališta u Hrvatskoj. Sastali smo se nekoliko puta s nekim prijedlozima mijenjanja Kazališnog zakona te već ove jeseni ili do kraja godine očekujemo promjene Zakona o kazalištima', odgovorio je Golovko.