IZLOŽBA U GRADSKOJ VJEĆNICI

Split u nadrealnom svijetu Salvadora Dalija

25.06.2010 u 14:23

Bionic
Reading

U Splitu je u staroj Gradskoj vijećnici jučer otvorena izložba grafičkih listova znamenitog nadrealista Salvadora Dalija. Nakon prošlogodišnje izložbe Marca Chagalla i aktualne izložbe grafika Francisca Goye, ovo je još jedan prilog dobroj likovnoj i kulturnoj ponudi Splita za brojne turiste, ali i domaću likovnu publiku

Izložen je ciklus grafičkih listova koji je dio bogate produkcije Salvadora Dalíja, a tema je Danteova Božanstvena komedija. Autor izložbe Nikola Bojić postav je podijelio u tri dijela, na tri etaže Gradske vijećnice, pa je u prizemlju Pakao, na prvom katu Čistilište i na najgornjoj etaži Raj.

Splitskoj likovnoj publici se obratila zamjenica gradonačelnika Splita profesorica Anđelka Visković koja inače odrađuje dio obaveza u gradskoj upravi, kada je u pitanju prosvjeta i kultura. Izložbu su zajednički organizirali zagrebačka galerija Laval Nugent i Grad Split. Dante i Dalí su umjetnici sličnog temperamenta, dinamičnih biografija i fatalnih ljubavi i ova grafička zbirka je stoga posebno zanimljiva.

Zbirku je svojevremeno od Dalíja naručila talijanska vlada povodom 700 godina Danteova rođenja, ali je od nje odustala, pa je zbirka objavljena u Francuskoj 1963, a godinu poslije u Italiji. Talijansko izdanje najboljeg Dalíjeva grafičkoga ciklusa, rađeno je na posebno zaštićenom i ručno izrađenom papiru. Sveukupno je izloženo oko stotinu grafičkih listova.

Bojić je označio da je izložba otvorena na nadrealni način, udarcima bejzbol-palicom po metalnom valjku na sredini Pjace, ispred stare Gradske vijećnice. Izložba će trajati do 24. rujna.