URBANIZAM I SPLITSKO LJETO

Split predstavljen kroz arhivske filmske i fotografske zapise

06.08.2012 u 11:02

Bionic
Reading

U Splitu je po sredini Ulice Ruđera Boškovića održana provokativna umjetnička manifestacija u sklopu 58. Splitskog ljeta. Projekt pod naslovom 'Treći korijen iz minus Split', nesvakidašnji hibrid ambijentalnog teatra, instalacije i performansa je nastavak razvoja sasvim novog i drugačijeg profila splitske ljetne kulturne manifestacije

Split je predstavljen kroz arhivske filmske i fotografske zapise Miodraga Mike Đorđevića, Ivana Martinca, Lordana Zafranovića, Borisa Poljaka i drugih, fotografije Rina Efendića i arhivske iz Muzeja grada Splita, a tekstove troje autora je čitala Senka Bulić koja stoji iza novog modela širenja polja interesa Splitskog ljeta.

Četiri već održane javne tribine i najavljena premijera predstave 'Adio kauboju' s ovom akcijom zapravo čine logičnu cjelinu koja se na sasvim novi način bavi Splitom. Paralelno s iščitavanjem tekstova Višnje Kukoč, Diane Magdić i Sonje Leboš na zidovima trga su projicirani filmovi i fotografija Splita. Centralna instalacija čitavog projekta je bila velika metalna konstrukcija s cijevima iz kojih su izlazili oblaci vodene prašine kraj nikada završene fontane.

Taj trg na Splitu 3 nikada zapravo nije bio definiran do kraja i na simboličkoj razini pokazuje retrogradnu svijest gradskih vlasti koje se već godinama, na dnevno-političkoj razini, bave spomeničkim plastikama na već definiranim lokacijama kao što je Riva. Novi dijelovi grada i splitska predgrađa nikada nisu bili izazov političkim garniturama na vlasti koje su se uvijek bavili samo fontanama, križevima i spomenicima samo na Rivi ili u povijesnoj jezgri grada. Ova umjetnička akcija je jasno pokazala u kojoj mjeri paralelni, manje poznati Split koji nije kulisa za turistički biznis, vapi za oplemenjivanjem.

Tekstovi se bave evolucijom Splita i izgradnjom Splita 3 u kojem, primjerice, živi pedeset tisuća stanovnika te urbanim diskontinuitetom. Autorica projekta je Diana Magdić iz Udruge TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja iz Splita. Projekt je dio projekta Cybercine u produkciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) iz Zagreba i Udruge TESERAKT u suradnji s Višnjom Kukoč s Odjela za stručne studije Sveučilišta u Splitu, koja je kroz niz godina prikupila vrijedne arhivske i terenske podatke s cijelog područja Splita 3, što uključuje Smrdečac, Križine, Mertojak, Žnjan, Dragovode i Visoku.

Projekt ima namjeru, na primjeru Splita 3, ukazati na probleme i posljedice nedostatka planiranja, te ukazati na zapušteni prostor Ulice Ruđera Boškovića, kao i naglasiti važnost javnog prostora, bilo da se radi o Palači, kampusu ili Žnjanu. Riječ je o zaključnom u nizu Cybercine projekata koji su do sada izvođeni u Zagrebu, Dubrovniku, Rijeci, Beogradu, Pragu, Korčuli, Buenos Airesu i Dresdenu.

Udruga za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja (UIII) osnovana je u Zagrebu 2002. godine, od kada djeluje u području intermedijacije, povezujući kulturne teorije i prakse na različitim projektima, istražujući ulogu institucija u javnom i nevladinom sektoru. Udruga TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja djeluje u Splitu i Trogiru od 2011. godine, baveći se prvenstveno pitanjima javnog prostora. Na kraju, treba istaknuti da je akcija izazvala zapažen interes zainteresiranih građana, ali i slučajnih prolaznika, što je najvažnija činjenica i cilj projekta, rad na unapređenju kvalitete života u zajednici.