U NEW YORKU

Prva hip-hop aukcija u Sotheby'su, na bubanj idu Tupacova ljubavna pisma i Biggiejeva kruna. Cijena? Prava sitnica

26.08.2020 u 10:17

Bionic
Reading

Na prvoj Sotheby'sovoj aukciji namijenjenoj hip-hopu i najavljenoj za 15. rujna u New Yorku naći će se 120 predmeta, fotografija, odjeće, nakita i publikacija, a među glavnim atrakcijama su rekvizit - kruna Biggieja Smallsa i Tupacova srednjoškolska ljubavna pisma

Krunu je Biggie Smalls, znan i kao Notorious B.I.G., nosio kao rekvizit prilikom snimanja za naslovnicu Rap Pages Magazinea 1997., svega tri dana prije njegove smrti u Los Angelesu. Dosad je bila u posjedu fotografkinje Barron Claiborne, koja ju je snimila u sklopu serije portreta 'K.O.N.Y. (King of New York)' (Kralj New Yorka). Očekivana cijena na aukciji kreće se između 200.000 i 300.000 dolara.

Biggie je, uz Tupaca, vjerojatno najpoznatiji reper svih vremena. Debitirao je albumom 'Ready to Die' 1994. te postao glavna ličnost hip-hopa Istočne obale, jačajući položaj njujorške hip-hop scene kad je žanr bio pod dominacijom glazbenika i umjetnika iz Los Angelesa te sa Zapadne obale. Zbog trajnog i vrlo intenzivnog sukoba dviju obala Smalls je ubijen 9. ožujka 1997., a dvostruki album 'Life After Death', izdan petnaest dana kasnije, došao je na prvo mjesto američke top ljestvice Billboard 200 te je 2000. stekao dijamantnu certifikaciju. Ubojstvo Biggieja bila je navodno odmazda za ubojstvo neprikosnovenog kralja Zapadne obale, po mnogima i najvećeg izvođača u povijesti hip-hop glazbe, Tupaca, koji je prvi album '2Pacalypse Now' objavio 1991., kada počinje njegov vrtoglav rast popularnosti. Upucan je 7. rujna 1996. u Las Vegasu te je umro u bolnici 13. rujna.

'Zbog tragičnih događaja svega nekoliko dana nakon ovog snimanja, ovaj portret okrunjenog Notoriousa B.I.G.-a postao je puno više od toga - slika ga je transformirala u aristokratsku ili u gotovo pa svetačku figuru i zauvijek ga učinila besmrtnim, ne samo kao kralja New Yorka, nego i kralja hip-hopa', rekla je Claiborne.

Na prodaju ide i arhiva od ukupno 22 intimna pisma koje potpisuje Tupac Shakur u tinejdžerskoj dobi, a koja nude uvid u njegove rane veze i obiteljski život. Procjenjuju se na 60.000 do 80.000 dolara.

Ti predmeti, kao i ostali koji su u ponudi, moći će se razgledati u sjedištu Sotheby'sa u New Yorku od 11. do 15. rujna.

'Od njegovog rađanja u Bronxu 1970-ih, hip-hop je postao globalna kulturna sila čiji ogroman utjecaj i dalje oblikuje sve aspekte kulture - glazbu, modu, dizajn, umjetnost, film, stavove, jezik i mnogo toga drugoga. Ova prodaja je slavlje začetaka i ranih era toga utjecaja', rekla je uoči aukcije Cassandra Hatton, potpredsjednica i viša savjetnica u Sotheby'sovom odjelu za knjige i rukopise, a prenosi ArtNews.