POTICAJI HAVC-A

Snimat će se filmovi prema knjigama Ferića, Prtenjače, Martinića i Mlakića

14.03.2019 u 14:01

Bionic
Reading

Hrvatsko audiovizualno vijeće objavilo je rezultate Javnog poziva za dodjelu sredstava za poticanje audiovizualnih djelatnosti i stvaralaštva u više kategorija, među kojima se ističe ona dugometražnog igranog filma s čak četiri projekta adaptacije djela suvremenih hrvatskih književnika

Za kategoriju proizvodnje debitantskih dugometražnih igranih i dugometražnih igranih filmova pristigle su 32 prijave, a sredstva su odobrena za sedam projekata u ukupnom iznosu od 21.100.000 kuna.

Umjetnički savjetnici Pavao Marinković i Nenad Polimac izabrali su projekte pet iskusnih redatelja, od kojih su četiri, ocijenili su, vrhunski pripremljene adaptacije književnih djela suvremenih hrvatskih pisaca - Zorana Ferića, Ivice Prtenjače, Ivora Martinića i Josipa Mlakića, dok je peti projekt dječjeg filma.

Za ekranizaciju Ferićevog bestselera, 'Smrt djevojčice sa žigicama', u režiji Gorana Kulenovića (Livada produkcija), očekuje se da će privući gledatelje napetom fabulom i neočekivanim obratima.

'Brdo' redatelja Brune Gamulina i Inter filma radit će se prema istoimenom djelu Ivice Prtenjače, o čovjeku koji na neimenovanom otoku pokušava pronaći samoga sebe.

Zrinko Ogresta režirat će film 'Ljudi ne mogu letjeti', u produkciji Interfilma, što je filmska adaptacija kazališnog komada 'Drama o Mirjani i ovima oko nje', za koju je scenarij napisao sam autor Ivor Martinić.

'Božji gnjev', novi pothvat Kristijana Milića i Josipa Mlakića, producenta Eurofilm, najavljuje se kao punokrvni ratni triler u kojem je glavni protagonist borac HVO-a koji pokušava otkriti kako mu je stradao brat.

Projekt 'Mali Tesla i kradljivci ideja' Petra Oreškovića i Jaako dobre produkcije, odabran je zbog originalnog pristupa prikazu velikog znanstvenika kao 9-godišnjaka o kojemu ovisi sudbina Austrougarskog carstva, s momentima koji podsjećaju na proslavljenog Harryja Pottera.

U kategoriji debitantskog dugometražnog igranog filma izabran je projekt 'Tragovi' scenaristice i redateljice Dubravke Turić, producenta Kinorama, priča o problemima srednjovječne znanstvenice u prihvaćanju vlastite prolaznosti.

U postprodukcijskoj fazi podržan je film 'Ljetnikovac' Damira Čućića i Spiritus Movensa.

Odluke o raspodjeli sredstava donesene su još u kategorijama kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova, kratkih igranih filmova, animiranih i eksperimentalnih filmova.

Od 42 prijave kratkometražnih i dugometražnih dokumentarnih filmova sredstva su odobrena za 10 projekata s 2.803 840 kuna.

To su 'Robovi' Roberta Tomića Zubera o kreditima u švicarskim francima, 'Naša djeca' Silvestra Kolbasa, priča o redateljevoj obitelji, 'Hrvatskog narodnog preporoda 10' Gorana Devića koji prati stanare jedne zgrade u sisačkom predgrađu Željezara, i 'Književna groupie' Nikice Marovića o nagrađivanom književniku i njegovom alter-egu Pavlu Svircu.

Odobrena su sredstva za još tri dokumentarca u postprodukcijskoj fazi - 'U mom svijetu gdje mi je lijepo' Slađane Lučić, 'Glavu dole, ruke na leđa' Stipe Majića i 'Ti koja imaš nevinije ruke' Branka Pejnovića, te tri kratkometražna dokumentarca - 'Brane' Ines Jokoš, 'Hassanovi ratovi' Roberta Bubala i 'Hrvatska zastava' Filipa Filkovića.

U kategoriji proizvodnje kratkometražnih igranih filmova, sredstva su odobrena za četiri projekata u ukupnom iznosu od 1.2 milijuna kuna - 'Snjeguljica' Lane Barić, 'Mali Messi' Mladena Stanića, 'Rasulo' Hani Domazet i 'Ništa ja tebi ne govorim, samo kažem' Sanje Milardović.

U kategoriji proizvodnje animiranih filmova sufinancirat će se sedam projekata u ukupnom iznosu od 1.805 000 kuna. To su 'Martijev otok' Mie Murat, 'More misli' Hane Tintor, 'Snjeguljica i sedam stupnjeva odrastanja' Mirele Ivanković Bielen, 'Sjene' Dee Jagić, 'Izlet' Ane Horvat, 'Težnja' Krešimira Pernaka i 'Uloga' Darka Bakliže.

Od eksperimentalnih projekata, s ukupnim iznosom 510 000 kuna, poduprijet će se dva međunarodno već prepoznata autora i dva debitantska projekta - Polako nikuda Damira Čučića, Terra Incognita Renate Poljak, Ovu sobu ostavite zakopanu Ive Kraljević i Nazovimo ovaj dan toplim Nike Pećarine.

Sredstva su odobrena i za poticanje razvoja scenarija i razvoja projekata dugometražnih igranih filmova (pet projekata u ukupnom iznosu od 440 000 kuna), dugometražnih dokumentarnih filmova (11 projekata s 850 000 kuna) i animiranih filmova (tri projekta u ukupnom iznosu od 150 000 kuna).

Hrvatsko audiovizualno vijeće odlučivalo je u sastavu Vanja Sremac, Ivana Ivković, Mirna Supek - Janjić, Ivor Šiber, Antonio Nuić, Damir Vujinović, Ivan - Goran Vitez, Neven Hitrec, Vladimir Brnardić i Matko Burić/Tonći Gaćina, na prijedlog Umjetničkog vijeća (Ana Hušman, Petra Zlonoga, Katarina Zrinka Matijević, Sanja Kovačević, Nenad Polimac, Pavo Marinković, Saša Ban, Slaven Zečević, Tomislav Šakić i Dušan Gačić.