U ZAGREBAČKOM ART PARKU

'Smorite' se i ove godine: Na drugom izdanju književnog maratona nastupa čak 40 autora

05.07.2018 u 11:28

Bionic
Reading

Nakon što su prošle godine predstavili 'Smaranje', jednodnevni književni maraton u kojemu je grupa hrvatskih autora sedam sati publici naizmjence čitala svoja djela, organizatori projekta, književna grupa 90+ i voditelji tribine Tko čita? najavljuju drugo, 'prošireno' izdanje koje će 8. srpnja u zagrebačkom Art Parku trajati deset sati, od 11 do 21, 'bez stanke i predaha', te okupiti čak 40 hrvatskih pjesnika i proznih pisaca raznih generacija

Inicijalna ideja nastala je na jednom neformalnom druženju mlade domaće književne scene, kaže jedan od organizatora, voditelj tribine 'Tko čita', književnik i novinar Andrija Škare, koji će i sam nastupiti na 'Deset sati smaranja' u nedjelju.

'Najprije je zamisao bila pokrenuti '12 sati smaranja', program koji bi se održavao jednom godišnje i na kojem bi veći broj autora čitao svoje radove od podneva do ponoći. Srećom su glasovi razuma prevladali pa smo se za prvi put bili odlučili krenuti stidljivo, sa samo sedam sati ispunjenih književnošću. S obzirom na to da je prvi događaj prošao izvrsno, odlučili smo povisiti ljestvicu, produžiti program za tri sata i dodati još dvadesetak autora. Nakon ovoga je samo nebo granica i polako se približavamo mojoj izvornoj ideji od 12 sati, a nekad u budućnosti možda, i zašto ne, čak i puna 24 sata. No polako', poručuje Andrija Škare i dodaje kako je 'ovo izuzetna prilika vidjeti i čuti četrdeset (!) domaćih autora, svih spolova i rodova, pjesnika i proznih pisaca, starijih i mlađih, afirmiranih i (za sada) posve nepoznatih'.

''Deset sati smaranja' predstavlja ono što književnost danas jest, najkraći i najjednostavniji način da dobijete instant uvid u ono što se i kako danas u Hrvatskoj piše', kaže Škare.

Autori koji nastupaju ove godine su: Ana Škvorc, Andrija Škare, Antonio Karlović, Bonislav Kamenjašević, Damir Karakaš, Darko Šeparović, Denis Ćosić, Denis Špičić, Franjo Janeš, Goran Čolakhodžić, Goran Paladin, Igor Marić, Ivan Hozjan, Ivan Jozić, Ivana Bahun, Ivana Pintarić, Ivana Rogar, Josip Razum, Lara Mitraković, Lidija Deduš, Lucija Butković, Luiza Bouharaoua, Maja Marchig, Marija Dejanović, Marina Arnaut Stefanović, Marko Pavlovski, Martin Majcenović, Mateja Jurčević, Mateja Tutiš, Mirta Maslać, Nada Topić, Nina Bajsić, Nora Verde, Paula Čačić, Sandra Vlašić, Sanja Baković, Srđan Sandić, Suzana Matić i Sven Popović.

Šarolikost autora - generacijski, žanrovski, tematski - događaju daje prijeko potrebnu dinamiku, a i ove godine moderator je Stjepan Balent, za kojega Škare kaže da je prošle godine posao odradio - majstorski.

'Publika je, kako, smo i pretpostavljali, dolazila i odlazila jer je teško bilo i zamisliti da bi itko sjedio na jednom mjestu toliko dugo. Ipak, kao i prošle godine, poklonit ćemo paket knjiga entuzijastu koji odsluša čitav program u komadu, s tim da se nekoliko kratkih pauza za odlazak na toalet i kratko osvježenje podrazumijeva', poručuje Škare i dodaje kako u nazivu događaja vrijedi primijetiti autoironiju.

''Smaranje' najčešće uopće nije smaranje, a s obzirom na velik interes publike prve godine i, nadamo se, još bolji ove godine, postoji velika šansa da sve preraste u tradicionalno zagrebačko ljetno događanje koje će se možda i širiti izvan metropole', kaže i napominje da i u ovom izdanju nastupa glazbeni gost iznenađenja. Lani je to bio Denis Katanec.

'To je još jedna od prednosti 'Smaranja' - umrežavanje i povezivanje različitih vidova umjetnosti', kaže Andrija Škare.

Ulaz na događanje je besplatan.