OD NIKAD IZLAGANIH DO REMEK-DJELA

'Slučajna čuvaonica': Zavirite u post-potresni i pandemijski postav Moderne galerije

05.06.2020 u 16:16

Bionic
Reading

Kako objašnjava ravnatelj zagrebačke Moderne galerije Branko Franceschi, 'Slučajna čuvaonica', post-potresni i pandemijski postav zbirke, u labavom kronološkom redoslijedu predstavlja sve umjetnine iz fundusa koje su se spletom potrebe smještaja umjetnina iz prethodnog postava muzejske zbirke za vrijeme trajanja izložbe 'Ikonografija grada II', te po evakuacijama iz potresom oštećenih čuvaonica muzeja i ureda državne i gradske uprave kojima su posuđene, zatekle u izložbenom prostoru muzeja. Tako su izložbene galerije postale najvećom muzejskom čuvaonicom, kaže Franceschi

'Postav kojem je kustos slučaj, a povod nužda, publici omogućuje komprimiran i saturiran pregled kako dobro poznatih, tako i rijetko ili nikad izlaganih umjetnina koje se čuvaju u muzeju. Na razini prezentacije trenutni postav stoga dokida praksu izlaganja 'najreprezentativnijih' djela muzejskog fundusa. Umjesto da se izborom remek-djela potvrđuje uvriježeni narativ o razvoju likovnosti u Hrvatskoj od sredine 18 stoljeća do danas, slučaj je otvorio mogućnost tihe koegzistencije umjetnina kojom se uvriježena remek-djela dovode u neposredni kontakt s onima koje decenijama tavore u mraku čuvaonica da najvjerojatnije nikad ne budu izložena', navodi Branko Franceschi.

Slučaj i elementarna nepogoda, dodaje, ne diskriminiraju, prema svemu se odnose jednako, ne poznajući i ne priznajući razlike, niti hijerarhiju vrijednosti.

'Publici je na volju prepuštena konstrukcija osobne interpretacije razvoja umjetničke prakse i fenomena, kao i odgovora na šira pitanja egzistencije u svjetlu paralelnih nepogoda koje su pogodile Zagreb. 'Slučajna čuvaonica' nas podsjeća i na kronični nedostatak adekvatnih muzejskih čuvaonica i opće niske razine ispunjavanja zakonom i pravilnicima određenih muzeoloških standarda. Koncept 'Slučajne čuvaonice' nastoji iskoristiti prevratnički potencijal i posljedice neočekivanog događaja za postavljanje pitanja o neriješenim, potisnutim i zanemarenim aspektima organizacije i rada ovog i drugih muzeja koja postaju nevidljiva iza scenografije uvriježenog 'stalnog postava' muzejske zbirke', poručuje Franceschi.

Ovom prilikom izloženo je 800 umjetnina, a u čuvaonicama Moderne galerije ih je više od 10.000. Izložba će biti otvorena do početka sanacije zgrade, najavljuje Franceschi.