KULTURNJACI VS. BANDIĆ

Slučaj Kina Europa: Oko čega se digla frka i koji su mogući scenariji raspleta?

08.04.2019 u 12:53

Bionic
Reading

Za utorak u 17.30 sati aktualna uprava Kina Europa zakazala je događanje nazvano 'Ne damo Kino Europa', na koje je putem Facebooka do ponedjeljka u podne svoj dolazak potvrdilo više od 3700 ljudi. S obzirom da je kapacitet kina oko 600 mjesta, izgledno je da će se u zagrebačkoj Varšavskoj ulici ponoviti scenarij iz prošle subote, kada se ispred njega spontano okupilo oko dvije tisuće ljudi u znak protesta zbog zatvaranja. Donosimo pregled događaja minulog vikenda i moguće rasplete priče

Kinom Europa posljednjih 10 godina upravlja Umjetnička organizacija Zagreb Film Festival, a radi se o najstarijem aktivnom zagrebačkom kinu koje godišnje posjećuje sto tisuća gledatelja. Kino je dobitnik nagrade Europa Cinemas za najbolje europsko kino, a tijekom prošlog desetljeća odvrtjelo je 14 tisuća projekcija. To je i kino koje ima postojanu publiku i ne samo filmsku; u velikoj i naknadno uređenoj maloj dvorani Mueller tijekom godina svoje su mjesto pronašli i brojni drugi bitni kulturni događaji, poput Festivala svjetske književnosti ili Subversive Film Festivala, koji je u središte grada dovodio najznačajnije intelektualce iz svih krajeva svijeta. U tom kinu tijekom godina održani su brojni filmski festivali, među kojima Zagreb Film Festival, Animafest, Human Rights, Festival tolerancije... Na leđima potonjeg prije nekoliko dana prelomilo se sve.

Gdje je zapelo?

Naime, javnost je ostala šokirana prošlog petka kasno navečer, kada je objavljen vapaj direktora ZFF-a Borisa T. Matića koji je za tportal izjavio da Kino Europa u nedjelju zatvara vrata nakon što su primili dopis zagrebačkog Gradskog ureda za imovinsko-pravne poslove i imovinu grada, kojim ih se obavještava da im desetogodišnji ugovor o zakupu istječe 1. lipnja te se pozivaju da tog dana predaju Kino Europa u posjed Gradu Zagrebu. Matićeva prva reakcija bila je da se kino zatvara, a zbog čega je Festival tolerancije u roku od 24 sata prebačen u kino Studentskog centra. Zaiskrilo je tada među direktoricom Festivala tolerancije Natašom Popović i Matićem jer je u priči o zatvaranju taj festival, koji je otvoren u nedjelju navečer, ispao kolateralna žrtva trenutne najave uprave Europe da momentalno zatvori kino, što je Matić kasnije opravdao šokom i najavio da će ipak raditi do 1. lipnja.

Što će biti 1. lipnja?

Po isteku ugovora o najmu i izlasku dosadašnjih najmoprimaca Kino Europa trebalo bi biti vraćeno vlasniku - Gradu Zagrebu - te bi trebala započeti njegova obnova. Tako su najavili iz Grada u subotu poslijepodne, netom pred okupljanje građana koji su došli podržati Matića i preko 40 zaposlenih u tom kinu.

  • +19
Okupljanje građana u znak podrške Kinu Europa u subotu je zakrčilo Varšavsku od Gundulićeve do Cvjetnog Izvor: Pixsell / Autor: Filip Kos/PIXSELL

Iz Grada su tada priopćili da su poduzeli pripremne radnje u svrhu renoviranja objekta, što uključuje sanaciju krovišta zgrade koje je u lošem stanju te prokišnjava, dok su oprema i stolice u dvorani dotrajale te ne odgovaraju tehničkim i sigurnosnim standardima, a sa stropa velike dvorane otpada žbuka. Naveli su i da je potrebno što prije izvesti plinofikaciju objekta. To je priopćenje potpisao aktualni gradski ministar kulture Tedi Lušetić, a ustvari je ponovio sve boljke prostora na koje su iz UO-a ZFF-a upozoravali i ranije. Kako danas tvrdi Matić, njihovi prijedlozi da zajedno saniraju prostor nisu nailazili na odobravanje u Gradu.

Kako na to reagira država?

O cijelom slučaju oglasila se i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek rezolutnom izjavom da se svakako protivi zatvaranju Kina Europa te da ukoliko postoji dobra volja, sigurno se može naći način da ti prostori ostanu u funkciji kulture. Naglasila je prethodne uspjehe Europe, no upozorila i na bitan moment - i Kino Europa i Zagreb Film Festival financirani su od Ministarstva kulture te Hrvatskog audiovizualnog centra i netom dodijeljenih sredstava iz Europskog socijalnog fonda, kao i od Grada, a taj novac namijenjen je programima koji se provode - upravo u tome kinu. Pojednostavljeno, organizacija kojoj neće biti produljen najam od svog je najmodavca dobila novac za programe.

Nakon ministrice, o istome se u ponedjeljak oglasio i premijer Andrej Plenković, rekavši kako je uvjeren da će se za kino Europa, koje je nazvao 'uglednim i prestižnim', naći najbolje rješenje te da je ono u nadležnosti Grada Zagreba. 'Svatko se treba baviti svojim nadležnostima, dakle Vlada ne utječe na ugovore o najmu pojedinih prostora koji su u vlasništvu Grada Zagreba. Koliko sam ja razumio ono što je kazao gradonačelnik, i on je zainteresiran da tamo bude jedno prestižno i ugledno kino, kao što Kino Europa za sve nas koji živimo u ovom gradu oduvijek jest bilo', rekao je Plenković.

Što će, onda, ustvari biti 1. lipnja?

Što to točno znači i što će biti s programima poput filmskih festivala koji slijede u kulturno vrlo živahnom periodu svibnja i lipnja u Zagrebu, ili pak s najvećim književnim festivalom, koji otvara jesensku sezonu kulture u Kinu Europa, potom Zagreb Film Festivalom? Na to pitanje odgovora još nema. Najizgledniji scenarij je da će Matić i ekipa s 1. lipnja tražiti novi radni prostor jer u uzavreloj vikend diskusiji njega i gradonačelnika nije se učinilo da postoji mnogo prostora za dogovor. Bandić je, naime, zaprijetio čak i tužbom Matiću zbog iznošenja informacije kako su djelatnici njegova kina čuli da je plan u Europi napraviti narodnjački klub. Koliko god je zagrebački gradonačelnik u svojim istupima znao biti oštar, teško se dosjetiti kada je ranije tako direktno nekome zaprijetio tužbom.

  • +20
Kino Europa u deset godina stvorilo je respektabilan kulturni prostor Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

S druge strane, kad UO Zagreb Film Festivala napusti kino, pitanje je što ostaje u prostoru kojim od tog trenutka upravlja Grad Zagreb i kreću li momentalno radovi zbog kojih će realizacija navedenih programa biti možda i nemoguća? Nepoznato je dosad i koja su to predviđena novčana sredstva s kojima Grad kreće u renovaciju. U kojem opsegu? Koliko će kino biti zatvoreno? Koji je konkretni plan? Iz UO-a ZFF-a navode da su u proteklih 10 godina u opremanje i obnovu kina uložili gotovo pet milijuna kuna svojih sredstava, dvostruko od onog na što su se obavezali Gradu. Kako će to riješiti?

Prosvjed u utorak

Koliko je dosad poznato, UO Zagreb Film Festivala u utorak 9. travnja u 17.30 sati u Kinu Europa pozvao je na 'obraćanje javnosti' te se očekuje da će izaći i s nekim dodatnim informacijama i planovima. Pozvali su svoju publiku i podržavatelje uz poruku:

'Zaustavimo devastaciju kulture u Zagrebu, netransparentnost procedura i samovolju gradskih vlasti koja vodi u potpuno uništenje života i kulture grada. Ne dozvolimo da Grad uništi jednu od zadnjih oaza kulture i živog duha Zagreba!'

Ako je suditi prema odazivu na ad hoc okupljanje u subotu, Varšavska bi opet mogla biti zakrčena.