MUZEJ PREKINUTIH VEZA

Slomljena srca u Europskom parlamentu

17.06.2014 u 15:30

Bionic
Reading

'Parlamentarium je otvorio svoja vrata jednoj od najiskrenijih izložbi u Europi i svijetu', piše u izjavi za javnost centra za posjetitelje Europskog parlamenta u kojem je otvorena putujuća izložba zagrebačkog Muzeja prekinutih veza

Muzej prekinutih veza ovoga će ljeta živjeti paralelno u četiri metropole. U Europskom parlamentu izložba je otvorena 16. lipnja, a donirani predmeti iz propalih veza ostat će u Bruxellesu do 17. prosinca.

'Zahvaljujući velikom odazivu, tijekom jednomjesečnog prikupljanja donacija u Bruxellesu formirala se zbirka od preko 50 predmeta iz Belgije. Pristigle donacije izložene su u prostorima Parlamentariuma zajedno s još 50 predmeta doniranih tijekom naših dosadašnjih izložbi diljem svijeta. Parlamentarium će do listopada 2014. biti pozornica ovim predmetima koji su postali hrabri svjedoci i pripovjedači, himne spjevane u čast prekida ujedinjene zajedničkim jezikom ljubavi i gubitka', kažu iz Muzeja.

U međuvremenu, potkraj lipnja, izložba se otvara na londonskom Festivalu ljubavi (Festival of Love), a početkom srpnja u Taipeiju. Naravno, sve to vrijeme Muzej prekinutih veza otvoren je u Zagrebu na svojoj gornjogradskoj adresi, gdje od veljače ima otvoren i novi postav. Čini ga izbor novih predmeta i priča sakupljenih tijekom osmogodišnjeg izlaganja diljem svijeta, od Taipeija do San Francisca, od Amsterdama do Cape Towna.

Muzej prekinutih veza nastao je iz putujuće izložbe s konceptom propalih veza i njihovih ruševina, a autori su Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Ideja je da Muzej daje priliku svakome da prebrodi emocionalni slom na kreativan način: donacijom zbirci Muzeja. Muzej je dobitnik Kenneth Hudson nagrade za najinovativniji muzej Europe i sigurno je najbolji hrvatski izvozni kulturni proizvod.