IZLOŽBA

Slike za kojima su poludjeli obožavatelji serije Breaking Bad

23.08.2012 u 10:53

Bionic
Reading

U Galeriji 1988 u Los Angelesu u ponedjeljak je održano otvaranje izložbe The Breaking Bad Art Project, na kojoj su izloženi plakati i slike tematski vezani uz detalje radnje u svih pet sezona prikazivanja

Serija 'Breaking Bad' zaradila je panegirike kritike i publike već nakon druge sezone, a trenutačno se emitira peta sezona na AMC-u. Osim brojnih nagrada, serija je ovaj tjedan dobila umjetničku izložbu.

U Galeriji 1988 u Los Angelesu u ponedjeljak je otvorena izložba The Breaking Bad Art Project: slike likova i sadržaja pojedinačnih epizoda, onako kako ih vide razni umjetnici. Kao dodatak atmosferi, prostor je ukrašen rekvizitima: opremljen je poput laboratorija za kuhanje metamfetamina, žuta odijela koja glavni likovi, Walt i Jesse, koriste za kuhanje metha vise na vješalicama na ulazu, kao i gas maske, boce s kemikalijama, pa čak i replika kafića u kojem se okupljaju.

Karte za otvorenje izložbe rasprodane su čim su puštene u prodaju, a nekoliko obožavatelja kampiralo je ispred galerije noć prije otvorenja.

U odlično napisanoj i maestralno režiranoj seriji riječ je o profesoru kemije Walteru Whiteu koji nakon spoznaje da ima rak odluči zaraditi neophodan novac kuhajući metamfetamine.

Uskoro njegova 'roba' postaje najtraženija na ulicama dok mu obiteljski život ubrzano propada, kao i svi moralni obziri. U petoj sezoni upoznajemo novog Waltera Whitea, bezobzirnog psihopata. Zastrašujuća je njegova transformacija koju su umjetnici odlično dočarali na svojim slikama.

Glavni glumci, Bryan Cranston (Walter White), Aaron Paul (Jesse Pinkman), Anna Gunn (Skyler White), Bob Odenkirk (Saul Goodman), Betsy Brandt (Marie Schrader), RJ Mitte (Walter Jr.), Dean Norris (Hank Schrader), imali su na izložbi prilike doživjeti svoje likove iz još jednog kuta, ovaj put pomoću nadrealnih slika koje su vjerno uhvatile napeto i neugodno ozračje serijala.

Jensen Karp, osnivač losanđeleske galerije, surađivao je s autorom serijala Vinceom Gilliganom u pripremi izložbe. Uz podršku mreže AMC, kreirali su stranicu BreakingGifs.com na kojoj je objavljeno 15 plakata 15 različitih umjetnika koji su izdvojili određenu scenu ili element neke od epizoda 'Breaking Bada'.

Napravljeno je i tristo kopija svakog plakata, a njih dvjesto dostupno je za kupovinu preko interneta. Svih 15 plakata zasad je prodano nekoliko minuta nakon stavljanja u opticaj.

Kupci su nabavili plakate za samo 50, 60 dolara te ih ponudili na eBayu za više cijene koje su kolekcionari rado prihvatili. Od utorka je u prodaji ostalo samo šest originalnih slika i sedam plakata. Izložba traje do nedjelje popodne.