priča o nacionalizmu i ksenofobiji

Slijepčevićeva 'Srbenka' proglašena dokumentarcem godine na filmskom festivalu u Cannesu

13.05.2018 u 15:25

Bionic
Reading

'Srbenka', novi film Nebojše Slijepčevića, proglašen je dokumentarcem godine prema izboru žirija filmskih ktiričara, sastavljenih od članova 7 prestižnih filmskih festivala Europe

Film 'Srbenka', redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je 11. Doc Alliance nagrade, dodijeljene u subotu, 12. svibnja, na filmskom festivalu u Cannesu. Dokumentarce za ovu prestižnu nagradu predlaže žiri sedam velikih filmskih festivala okupljenih u dokumentarnu alijansu.

Među ovogodišnjim kandidatima – po jedan film sa svakog festivala – upravo je 'Srbenka' proglašena najboljim dokumentarnim filmom prema izboru sedmeročlanog žirija filmskih kritičara i tako postaje prvi hrvatski dobitnik Doc Alliance nagrade.

Članovi žirija su se složili da je 'Srbenka' vrlo važna te istovremeno univerzalna priča o osobnoj i kolektivnoj nepravdi koju sa sobom nosimo kao teško breme te pokušaj izražavanja tog osjećaja kroz ograničen, a opet moćan umjetnički izražaj.

  • +3
Film 'Srbenka' redatelja Nebojše Slijepčevića dobitnik je Doc Alliance nagrade na Filmskom festivalu u Cannesu Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Dokumentarac prati pripreme i probe za predstavu 'Aleksandra Zec', Olivera Frljića, u produkciji HKD Teatra iz Rijeke. 1991. godine u Zagrebu je ubijena djevojčica srpske nacionalnosti Aleksandra Zec. Dvadeset i pet godina kasnije redatelj Oliver Frljić u Rijeci postavlja kazališnu predstavu o tom slučaju. Kazališne probe ubrzo prerastaju u kolektivnu psihoterapiju za sve uključene, a dvanaestogodišnjoj glumici Nini se čini kao da rat nikada nije završio.

Film se bavi temama nacionalizma i ksenofobije, odnosno promatra utjecaj hrvatskog društva i javnog diskursa na živote prvenstveno djece srpske nacionalnosti, koja su rođena u Hrvatskoj godinama nakon završetka Domovinskog rata.

Nebojša Slijepčević predstavlja svoj film 'Srbenka' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Za Doc Alliance nagradu 'Srbenka' je nominirana kao kandidat Visions du Réel filmskog festivala na kojem je dobio i posebno priznanje žirija.

Svoju hrvatsku premijeru imat će na Motovun Film Festivalu (24.-28.7.), a nakon ljeta odlazi u redovnu kino-distribuciju.

Film je nastao u produkciji Restarta, a nastanak su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Gradovi Rijeka i Zagreb te Kreativna Europa, potprogram MEDIA.

Trailer - 'Srbenka' Izvor: Društvene mreže / Autor: YouTube

Doc Alliance, inicijativa posvećena promociji i razvoju dokumentaristike, rezultat je partnerstva sedam europskih festivala dokumentarnog filma: CPH:DOX (Danska), Doclisboa (Portugal), Docs Against Gravity FF (Poljska), DOK Leipzig (Njemačka), FID Marseille (Francuska), Jihlava IDFF (Češka) i Visions du Réel (Švicarska).