DIETRICH FISCHER-DIESKAU

Slavni njemački bariton preminuo u 87. godini

19.05.2012 u 19:43

Bionic
Reading

U petak, 17. svibnja 2012, preminuo je na pragu 87. godine slavni njemački bariton Dietrich Fischer-Dieskau, javila je njegova supruga Julia Varady njemačkoj novinskoj agenciji Dpa

Fischer-Dieskaua se još za trajanja pjevačke karijere koja je trajala sve do 1992. držalo za jednog od najvažnijih i najutjecajnijih pjevača svoje generacije. Počeo je nastupati krajem četrdesetih godina prošlog stoljeća, a njegova prva snimka Schubertovog ciklusa pjesama 'Zimsko putovanje' iz 1947. jasno ja naznačila njegov uzoriti umjetnički put.

Naime, Fischer-Dieskau se istaknuo kao prvorazredni eksponent njemačkog lieda te je bitno zaslužan za prenošenje tradicije devenastostoljetnih popijevki modernoj publici. Tijekom svoje pjevačke karijere surađivao je s najvažnijim dirigentima svog vremena, kao što su Herbert von Karajan, Wilhelm Furtwängler, Karl Böhm, te s pijanistima, Sviatoslavom Richterom, Danielom Barenboimom, Alfredom Brendelom.

Svojim toplim, izražajnim i sugestivnim glasom te kristalno čistom dikcijom Fischer-Dieskau je u mnogočemu nanovo uspostavio visoke kriterije vokalnih recitala te je izvršio golemi utjecaj na čitave generacije pjevača koji su stupili na scenu nakon njega. Govoreći o pjevačkom umijeću zabilježio je: 'Ako pjevate samo glasom, nećete dugo trajati. Ako pak nosite plamen poezije, ako vam se svaka pjesma čini kao da je spontano izrečena, koristit ćete to da izrazite ideju, karakter, misli, djela ili uloge.'

Uz elokventne interpretacije lieda, Fischer-Dieskau bio i cijenjeni tumač Mozartovih rola (Don Giovanni, Papageno) te Wagnerovih junaka (Wolfram, Wotan, Amfortas, Hans Sachs), a sudjelovao je i na premijeri Brittenovog 'Ratnog rekvijema' 1962. godine. Iza njega ostaje impresivan niz diskografskih izdanja, snimljenih mahom za poznatu 'žutu' etiketu, Deutsche Grammophon.