ANIMAFESTOVA IZLOŽBA

Slavna Galerija Schira u Zagrebu opet otvorila svoja vrata

06.06.2016 u 15:58

  • +17

Izložbom radova njemačkih studenata otvorena Galerija Schira

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Animafest

Bionic
Reading

Izložbom radova studenata Akademije za medijsku umjetnost u Koelnu (KHM), priređenom u okviru Svjetskog festivala animiranog filma, u ponedjeljak je u Preradovićevoj ulici nakon dvadesetak godina ponovno otvoren jedan od nekad najslavnijih zagrebačkih izložbenih prostora, Galerija Schira.

Na izložbi, kojom se najavljuje i večerašnje otvorenje Animafesta, predstavljeno je sedam instalacija njemačkih studenata koje koriste animaciju, odnosno izbor ponajboljih radova iz Akademijine produkcije nastalih u proteklih nekoliko godina. Dio izložbe otvorit će se u utorak Galeriji ULUPUH u Tkalčićevoj.

Po riječima Raimunda Krummea s KHM-a, na toj se akademiji studente uvijek ohrabruje da pomiču granice i isprobavaju nove izričaje, pa tako nastaju djela u kojima spajaju trodimenzionalne radove sa slikom u pokretu ili projekcijama, eksperimenti s pokretnim projektorima, a nerijetko gradski prostor i asfalt koriste kao podlogu za animaciju.

Izrazio je zadovoljstvo što će neke od tih radova imati prilike vidjeti i zagrebačka publika, najavivši retrospektivu filmova s te škole u Kinu Europa.

Anna Mahendra izložila je skulpturu "Wayfaring Wanderer of the Worlds", Diana Menestrey videoinstalacije "Obstructions" i "Anomalies", Jonas Hansen videoigru "Duel42", Nieves de la Fuente Gutierrez instalaciju s hologramom, skulpturom i videoigrom "Reliquia de las disciplinas geográfi cas", Pauline Flory videoinstalaciju "Sur la table" i Igor Shin Moromisato projekciju u prostoru pod nazivom "Catador".

Umjetnički direktor Animafesta Daniel Šuljić podsjetio je na povezanost festivala s galerijskim prostorima. Po njegovim riječima, posljednjih je godina sve više galerijskih radova koji uključuju animaciju, isto tako i odsjeka na kojima studenti mogu studirati animaciju te umjetnika koji animaciju koriste kao dio svog izraza.

Slavne povijesti Galerije Schira prisjetio se hrvatski slikar Đuro Seder. "Prije 55 godina ovdje je bio izložbeni salon gdje su Gorgonaši izlagali svoje artefakte. Danas kada cijeli svijet radi konceptualnu umjetnost, drago mi je da je ovakva izložba postavljena na mjestu gdje je sve počinjalo i gdje se nastavlja s mlađim generacijama", rekao je.

Izložbe u galerijama Schira i ULUPUH bit će otvorene do kraja festivala, 11. lipnja, a ulaz je slobodan.

Animafest u kinu Europa večeras otvara program s osam kratkometražnih filmova, a prvi od njih je višestruko nagrađivana bajka nastala prema Goetheovoj baladi, "Kralj vilenjaka" festivalskog gosta Georgesa Schwizgebela.

Tu su i "Vrlo usamljeni pijetao" Leonida Shmelkova, šestominutni uvid u život ptice iz naslova, te metaforična "Zimska ljubav" Isabel Herguera te hrvatski film "Planemo" Veljka Popovića, jednog od četiriju hrvatskih autora u Velikom natjecanju, koji donosi alegoriju o čovjeku izbačenom iz 'društvene orbite'.

Prikazat će se i novi film Animafestovoj publici poznatog autora, Theodorea Usheva, bajka "Slijepa Vajša", a s novim će se radom "All rot" predstaviti i Max Hattler. U programu su i animirano-igrana "Jezovita dolina" Paula Wenningera, o strahotama Prvog svjetskog rata te"Lili pere zube" Siri Melchior, epizoda iz kupaonice o razigranom djetetu i psu.

Na otvorenju će biti dodijeljene i dvije nagrade: Nagrada za životno djelo Raoulu Servaisu, belgijskom animacijskom majstoru, te Nagrada za izniman doprinos proučavanju animacije poljskom redatelju i producentu Marcinu Gizyckom. Prije projekcija na terasi kina Europa svirat će sastav Oridano Gypsy Jazz.