LONDONSKI UMJETNIČKI KOLEKTIV

Skvoteri okupirali nekadašnju školu

20.05.2009 u 12:59

Bionic
Reading

Londonski skvoteri okupirali su zgradu vrijednu pet milijuna dolara i 60 njezinih soba pretvorili u umjetnički centar s galerijama i teatrom

Umjetnički kolektiv Oubliette posljednjih nekoliko tjedana intenzivno uređuje zgradu koja stoji napuštena od kolovoza 2007. Skvoteri se nadaju da će uskoro ugostiti prve izložbe, otvoriti kino i kafić u kojemu će osim pića posluživati hranu pripremljenu iz kontejnera supermarketa.

Ipak, planove bi im mogli narušiti Dover House Property Investments Ltd. u čijem vlasništvu je zdanje u kojemu se nekada nalazila jezična škola i hostel. Uprava te tvrtke slučaj je proslijedila sudu te smatraju da je samo pitanje vremena kada će umjetnici biti izbačeni, piše Telegraph.

Dan Simon (31) član umjetničkog kolektiva, koji honorarno radi kao grafički dizajner, rekao je da je zgrada bila u derutnom stanju kada su počeli raditi na njoj. 'Potrošili smo mnogo vremena da je temeljito očistimo i dekoriramo te smo već namjestili dvije galerije i kino', kazao je Simon u obranu skvotera te zaključio da im je jedina želja da mladim talentiranim Londoncima pruže prostor koji će moći koristiti.