DANI M. J. ZAGORKE

Skup i šetnja u čast slavnoj književnici

23.11.2010 u 13:28

Bionic
Reading

Dani Marije Jurić Zagorke otvoreni su u Memorijalnom stanu M. J. Zagorke na zagrebačkom Dolcu, gdje je danas smješten Centar za ženske studije

Dani Marije Jurić Zagorke 2010. traju od 23. do 27. studenoga. Prvog dana od podneva do 16 sati za javnost je otvoren Memorijalni stan književnice na Dolcu 8, u kojem su izložene njezine knjige i pokazan restaurirani namještaj iz Zagorkina stana. Građanstvu je namijenjena i organizirana šetnja Zagorkinim tragom po Zagrebu koja u subotu, 27. studenoga započinje u 14 sati u Zagorkinom stanu, a nastavlja se gradom pod vodstvom Slavice Jakobović Fribec.

U okviru Dana održava se i dvodnevni znanstveni skup Marija Jurić Zagorka – život, djelo, naslijeđe/Feminizam, antifeminizam, kriza (26. i 27. studenoga), koji organiziraju Centar za ženske studije i Odsjek za komparativnu književnost zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

U srijedu, 24. studenoga održava se Studentska kreativna radionica Zagorka, neka druga žena, ja. Radionica je namijenjena polaznicama ženskostudijskog obrazovnog programa Pod Zagorkinim suncobranom, ali i drugim zainteresiranima, do popunjavanja broja od 30 polaznica. Na radionici će se na predlošku Zagorkinih autobiografskih tekstova i fotografija žena iskušati umijeće pisanja, a radionicu vode Rada Borić i Andrea Zlatar.

U četvrtak, 25. studenoga bit će dodijeljena Nagrada za studentski rad na temu žena odnosno rodne problematike. Tu nagradu je 2008. godine utemeljio Centar za ženske studije, a ove su godine obuhvaćena sva sveučilišta u Hrvatskoj.

Pod naslovom Čitamo Zagorkina pisma – sjećanja jedne novinarke novinarka Diana Kučinid podijelit će svoja sjećanja na susret sa Zagorkinom prijateljicom Šteficom Vrbanić, uz čitanje Zagorkinih pisama. Voditeljica tog programa je Dubravka Vidović.