POP-UP IZLOŽBA

Sjećanje na Trokuta: 'Iako svjetska klasa, nikad nije dobio zasluženo priznanje. Vrijeme je da se njegov rad prepozna'

10.06.2019 u 12:48

Bionic
Reading

U znak sjećanja na Vladimira Dodiga Trokuta, umjetnika koji za života nije dobio zasluženo priznanje, 13. lipnja u novootvorenom, luksuznom naselju Bel Village u zagrebačkim Mlinovima, otvorit će se 'pop-up' izložba 'Trokut - Vernissage à la Bel Village'

'Naselje je stavio na raspolaganje investitor Sven Uwe Ernst, veliki poklonik Trokuta i iako je ono vrlo neuobičajeno okruženje za ovog umjetnika jer je on više volio rubne, čudne okoline, jukstapozicija je sasvim prikladna', ističe se u najavi izložbe koja će se, uz prethodnu najavu na email, moći pogledati do 1. rujna.

Vladimir Dodig Trokut (1949.-2018.) je bio jedan od najznačajnijih hrvatskih konceptualnih umjetnika, kolekcionar, povjesničar umjetnosti, antropolog, teoretičar, vizionar, šaman i alkemičar. 'Iako je riječ o umjetniku svjetske klase, za svojega života nije doživio međunarodno priznanje koje zasigurno zaslužuje pa je vrijeme da se njegov rad prepozna, a njegovo djelo i vizije ostanu živima', napominje se.

Događanje je zamišljeno kao umjetnička intervencija u ekskluzivne i neobične prostore, fuzija umjetnosti i poduzetništva, arhitekture i dizajna.

  • +12
Vladimir Dodig Trokut Izvor: Licencirane fotografije / Autor: N.N.

Izložit će se dva djela iz različitih faza - 'Viva la Muerte', posvećena španjolskom građanskom ratu sa serijama slika, instalacija i kolaža, te grafike iz njegove 'Atributivne participacije', koja su dio izložbe iz St. Moritza 2018. godine, kao i privatne kolekcije Silvija Hraste, prijatelja, kolekcionara i glavnog promotora tog projekta.

Trokut je autor više od 700 izložaka, događanja, performansa i instalacija, kabineta radoznalosti, živih kazališta i monodrama. Najpoznatiji je kao kreator koncepta Antimuzeja, goleme zbirke pronađenih svakodnevnih objekata koje je prikupljao protekla četiri desetljeća, a kojih je sada više od 500 tisuća.

  • +9
Vladimir Dodig Trokut Izvor: Pixsell / Autor: Goran Jakus/PIXSELL

Koncept Antimuzeja postao je poznat diljem svijeta i izložen je u dijelovima u Zagrebu, Rijeci, Ljubljani, Italiji, Austriji i Njemačkoj. Stvorio je i Otvoreni muzej, Ratni muzej, Muzej svakodnevice i Muzej bez zidova, 'koncepte koji su njegovo intelektualno, ali i duhovno vlasništvo, njegov način prijenosa i širenja znanja'.

Poznavao je mnoge međunarodne umjetnike, kao što su Joseph Beuys, John Cage, Nam June Paik i surađivao s njima. Osnivač je i voditelj brojnih formalnih i neformalnih skupina: Frakcija grupa Crvenog Peristila, 3i, Grupa 30, Manifest 72, Grupa A,B,C,D,E, Grupa atributivne participacije (suosnivači Darko Schneider i Harald Szeemann).

Nagradu za životno djelo Hrvatske udruge likovnih umjetnika (HDLU) u Zagrebu primio je 2013.godine.

Kako je najavljeno, to događanje tek je početak serije ekskluzivnih umjetničkih manifestacija koje će kombinirati 'inovativnu umjetnost, ekskluzivne prostore i diversificiranu publiku spremnu za potpunu imerziju u stvaralaštvo'.