APSOLUTNI UMJETNIK

Sjećanje na Toma Gotovca u kinu Europa

07.02.2011 u 10:15

Bionic
Reading

U znak prisjećanja na umjetnika Toma Gotovca Vlasta Delimar i Milan Božić izvest će niz performansa. Prvi od njih bit će održan u kinu Europa 9. veljače točno u podne

U posljednjih šest godina iz druženja Milana Božića Vlaste Delimar i Antonija Gotovca Lauera proizašao je zajednički performans naslovljen 'Dva muškarca i jedna žena'.

Iz istih je druženja nastao i niz 'privatnih performansa' koji se nastavljaju i nakon Gotovčeve smrti.

Prvi posthumni performans izveden je tijekom samog Lauerovog ispraćaja na Mirogoju. Božić, Delimar i Gotovac bili su odjeveni u istu odjeću, kakvu je pokojnik izabrao neposredno prije smrti.

Novi projekt 'Apsolutni umjetnik' ima namjeru da se njegov rad valorizira kroz prizmu drugog umjetnika, a s ciljem da se izvode akcije i performansi u hrvatskim gradovima u kojima je Gotovac djelovao. Ovaj složen projekt bit će sjećanje na djelovanje jednog suvremenika koji je na neki način imao velik utjecaj na ukupnu likovno-performersku scenu. Dio akcija bit će zabilježen kao video performans, a neke će akcije biti u formi predavanja. Materijali izvedenih performansa tiskat će se u formi kataloga i filma.

Projekt započinje u Zagrebu, na dan rođenja Tomislava Gotovca, točno u podne, u kinu Europa. Projekt će se nastaviti i izvan Hrvatske - u Veneciji, Beogradu, Berlinu, Londonu i Parizu. Gradovi Osijek i Pula odbili su sudjelovati u ovom projektu.