'OD WEIMARA DO VARDARA'

Sjajno i subverzivno: Vuk Perišić o slobodi pojedinca

18.12.2015 u 09:25

  • +32

Promocija knjige Vuka Perišića 'Od Weimara do Vardara'

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Bionic
Reading

Istaknuti hrvatski politički komentator Vuk Perišić svoju je dugogodišnju karijeru pisanja kolumni, analiza i eseja objavljivanih u domaćim i regionalnim elektroničkim i tiskanim publikacijama okrunio knjigom 'Od Weimara do Vardara', predstavljenom u četvrtak u Zagrebu, u kojoj se bavi 'slobodom izbora i imperativom neupitnosti individualne sudbine'

'Riječ je o jednom ozbiljnom esejističkom naslovu jednog od najzanimljivijih esejista koji pišu danas u Hrvatskoj', kazao je glavni urednik Perišićeva nakladnika Frakture Seid Serdarević predstavljajući knjigu i autora u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića.

Istaknuo je kako je riječ o komentatoru koji svojim kolumnama, analizama i esejima izaziva podijeljene reakcije, od užasnutih komentara do ushita i divljenja.

'Vuk Perišić je autor koji diže prašinu već duži niz godina, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji. Ispod njegovih se tekstova pišu svakakvi komentari, koji pokazuju koliko strasti ti tekstovi izazivaju', napomenuo je.

U knjizi 'Od Weimara do Vardara' skupljena su 32 eseja objavljena na tportalu, u Jutarnjem listu i 21. stoljeću, te beogradskom Peščaniku, E-novinama i Novom magazinu u razdoblju od 2009. do 2013.

U njima autor otvara teme nacionalsocijalizma, fašizma i komunizma, prikazuje i razotkriva razne velike 'ništarije i gadove' koji društva vode u propast, te propitkuje teme jugoslavenstva i postjugoslavenskih država, dekonstruirajući i demistificirajući politiku shvaćenu kao mjesto vlastitoga ekonomskog probitka.

Većina je tekstova redigirana, neki su izmijenjeni, neki kompilirani, neki se prvi put objavljuju, a izmijenjena je većina naslova pod kojim su prethodno objavljivani.

Serdarević je napomenuo kako je riječ o manjem izboru tekstova nastalima u posljednjih sedam godina. 'U njima Perišić drži zanimljivu poziciju djelomičnog medijskog outsidera – jer on ne živi u 'centru događanja', Zagrebu, već u Rijeci – poziciju koja mu istodobno omogućuje da duboko, točno i precizno zareže u sve najrazličitije probleme kojima se bavi, od političkih do ekoloških i povijesnih, u sve ono čime se svaki dnevno-kolumnistički autor i publicist i treba baviti', istaknuo je.

'No, on ni jednom od tih problema ne pristupa na dnevno-političkoj razini, nego kreće s fenomenološke strane, iz jedne ideološke vrlo osviještene pozicije, koja nije 'ni lijeva ni desna', propitujući svijet, politiku i povijest s pozicije slobodno misleće, vrlo obrazovane i načitane individue, a sve potkrepljeno argumentima', dodao je.

Serdarević se posebno osvrnuo na naslovnicu knjige, 'koja prikazuje uplakana lica na beogradskim ulicama na sprovodu Josipa Broza Tita 8. svibnja 1980.', te na njezin naslov, istaknuvši kako se Perišić 'u prostoru od Weimara do Vardara, savršeno, ne samo u geografskom nego i u povijesnom smislu, bavi onime što je obilježilo 20. stoljeće i što nas precizno još uvijek udara i 15 godina duboko u 21. stoljeću'.

Posveta individualnom životu

Središnja tema Perišićevih eseja skupljenih u knjizi je sloboda izbora i imperativ neprikosnovenosti i neupitnosti individualne sudbine: čovjek, građanin, pojedinac, bespomoćan je i ranjiv i upravo zbog toga, ljudski je život na najvišem položaju u hijerarhiji vrijednosti, smatra autor.

Iako, kako je rekao na predstavljanju, 'individualni život kojemu je posvećena ta knjiga ima svoja raskrižja i svoje slijepe kolosjeke', Perišić smatra da osobnu slobodu pojedinca u društvu 'niti jedan mitski, kolektivni, politički ili etički, pravni ili moralni, ideološki, kulturalni ili ini subjekt ne može i ne smije dovesti u pitanje'.

Individualna sloboda nije pitanje ideologije, političke filozofije ili svjetonazora, već biološko pitanje, kazao je Perišić, a slobodan život svakog pojedinca vrijednost je 's onu stranu vrijednosti' i temeljna je funkcija svake države uspostava okvira u kojem će osobna sloboda biti ograničena samo slobodom drugih ljudi.

Povjesničar Dragan Markovina kazao je kako je riječ o sjajnoj i subverzivnoj knjizi u kojoj se Perišić ne libi pisati 'otvoreno, iskreno i potpuno nezavisno'. 'Iza te knjige ostaje činjenica da je na malo kojem mjestu na tako suvisao način netko izobličio ovdašnje režime, njihovu društvenu impotenciju i bijedu svake vrste nacionalizma, na najbolji ih mogući način dekonstruirao i izložio javnosti', ocijenio je Markovina.

Na knjigu se osvrnula i Perišićeva urednica na tportalu Đurđica Klancir, glavna urednica toga medija. Istaknula je kako je riječ o autoru koji se 's medijima voli od prvog trenutka', čiji se tekstovi izdvajaju u masi u kojoj dnevno bude i 180 tekstova, te jednostavno i lako ostvaruju kemiju s čitateljima.