Koncert u Tvornici

Sjajne Warpaint na zagrebačkoj premijeri opravdale sva očekivanja

13.07.2017 u 14:39

Bionic
Reading

Od toga da imaju sjajnu međusobnu kemiju na pozornici, a bome i s publikom, da se vidi da uživaju dok sviraju, da bubnjarka Stella Mozgawa rastura, da je atmosfera takva da je najbolje doći i prepustiti se... Warpaint su premijernim koncertom u Zagrebu opravdale velika očekivanja

Mislile su, kako su priznale s bine, da će im u Tvornicu doći možda dvjesto ljudi. Dočekalo ih je oko 1300, a cure su uzvratile sa sat i pol svoga već prepoznatljivo dobrog zvuka, pop psihodelije kojom su se od debitantskog EP-a 'Exquisite Corpse' iz 2008. i tri albuma od kojih je posljednji 'Heads Up '(2016.), zasluženo nametnule kako svojoj domaćoj, američkoj alternativnoj sceni, tako i onoj svjetskoj, a, evo, izgleda, i našoj. Jer sudeći po obostranim reakcijama na koncert, Warpaint će se Zagrebu sigurno vraćati, a i Zagreba bi, po svoj prilici, kao i okolice, na sljedećim nastupima kalifornijskog super-kvarteta trebalo biti sve više i više. 

  • +5
Warpaint u Tvornici kulture Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Otvorile su naslovnom s novog albuma, prošlogodišnjeg, spomenutog 'Heads Up', a na popisu su im se kroz večer, na radost publike, našle kako nov(ij)e stvari, odlična i energična 'Disco' i hipnotička 'CC', primjerice, tako i njihovi sada već klasici, 'Krimson', 'Undertow', 'Bees' i 'Elephants'. Zatvoriti su namjeravale s laganom i nježnom 'Stars', s prvog albuma Warpainta 'The Fool' , ali okupljeni su zahtijevali još, što su cure ispoštovale u istom tonu, još jednom starom, sjajnom 'Baby'. Organizatori, inače, kažu da bis nisu napravile ni na jednom koncertu u zadnjih godinu i nešto, da ih se publika u Tvornici prilično dojmila.

S publikom su se, na kraju krajeva, družile i prije koncerta, sjedeći na piću na terasi, fotografirajući se i razgovarajući sa svima koji su im prilazili. Nakon koncerta su, što je ujutro na Facebooku otkrio organizator, pomogle jednoj obožavateljici koja se onesvijestila, čuvale je dok ne dođe hitna.

Ta jednostavnost i pristupačnost su, vrlo moguće, dio odgovora na pitanje zašto su ove cure tako dobre u onome što rade. Zašto su, to jest, bend kod kojeg je sve na mjestu, od odlično uštimane svirke i interesantnih vokala do scenskog nastupa koji je, ako se treba opisivati, i razigran, opušten, s nekim prijateljskim, na momente skoro obiteljskim filingom, a istovremeno i introspektivan, sanjiv, senzualan... U svakom slučaju, teško da vas neće pokrenuti.

Warpaint - Whiteout (uživo u Tvornici) Autor: Saša Škorić