MUZEJ GRADA ZAGREBA

Sjajne fotografije vraćaju nas u prošlost zagrebačke Trešnjevke

30.11.2017 u 11:06

Bionic
Reading

Studijska izložba 'Trešnjevka - prostor i ljudi', dio interdisciplinarnog projekta Zagrebački kvartovi, koji je započeo 2009. godine, u Muzeju grada Zagreba otvorena je 29. studenoga i može se pogledati do 25. veljače. Stare fotografije, uključujući one iz obiteljskih albuma, pokazuju kako se četvrt razvijala od 1930-ih naovamo

Riječ je o četvrtoj dionici projekta koji se bavi zagrebačkom periferijom i njezinom preobrazbom od druge polovine 19. stoljeća do danas, a koji predstavlja  četvrti spajajući pogled izvana, od prostornog razvoja i izgradnje do društvenog života i privrede, s osobnim iskustvom.  

Stoga su važan dio izložbi sjećanja pojedinaca i fotografije iz obiteljskih albuma. 'Priče ispričane iz perspektive stvarnih aktera prenose na izložbe djelić atmosfere kvartovske svakodnevice te pružaju pogled iznutra na prostor, događaje i vrijednosti', ističe se u najavi izložbe.

  • +7
Trešnjevka - prostor i ljudi Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Državni arhiv u Zagrebu

Nova izložba Muzeja grada Zagreba prikazuje Trešnjevku, nekad periferiju, a danas prostor dviju gradskih četvrti, koja je doživljavala velike promjene. 

'Od pojave toponima Črešnjevka i Trešnjevka, preko nastanka sela i rasta radničkih naseobina južno i zapadno od pruge u smjeru Siska, do njihove integracije u grad, izložba nastoji kompleksno zaroniti u povijest prostora današnjih gradskih četvrti Trešnjevka sjever i Trešnjevka jug', dodaje se. 

U posebnim su temama, o rijeci Savi i Savskoj cesti, zastupljena pitanja urbanizma, arhitekture, modernizacije te društvenog života i svakodnevice.

Iako se Trešnjevka predstavlja kao cjelina, fokus je i na raznim njezinim dijelovima koji imaju vlastiti (pod)identitet, a za koje su se koristila sjećanja tamošnjih stanovnika - Ciglenicu, Gajevo, Gredice, Horvate, Jarun, Knežiju, Ljubljanicu, Pongračevo, Prečko, Remizu, Rudeš, Srednjake, Staglišće, Staru Trešnjevku, Voltino i Vrbane.

Osim građana, u realizaciji izložbe pomogli su Centar za kulturu Trešnjevka i projekt Mapiranje Trešnjevke.

Ta se izložba nadovezuje na prethodne, već održane studijske izložbe 'Pola stoljeća Trnskog – priča jedna generacije' (2010.), 'Zagrebačka Dubrava – od predgrađa do grada' (2012.) i 'Maksimir – povijest i kvartovski simboli' (2014.). 

Izložba o Trešnjevci bit će otvorena do 25. veljače iduće godine, a potom će postaviti još jedna studijska izložba tog projekta na temu Trnja. 

Projekt omogućuje usporedbu povijesti kvartova koje povezuju dramatične prostorne transformacije i promjene životnih okolnosti u posljednjih stotinjak godina. Voditelj je kustos Muzeja grada Zagreba Kristian Strukić.

Koncepciju izložbe izradili su Kristian Strukić i Goran Arčabić, a oblikovanje izložbe potpisuje Nikolina Jelavić Mitrović.