PREDVIĐANJA

Sirijski pjesnik Adonis najbolje kotira za Nobela

28.09.2011 u 14:38

Bionic
Reading

Nobelova nagrada za književnost se dodjeljuje sljedećeg mjeseca, a književne kladionice trenutno favoritom smatraju sirijskog pjesnika Adonisa, kojemu je najopasnija konkurencija švedski pjesnik Tomas Transtoemer

Svake godine se nekoliko tjedana pred dodjelu Nobelove nagrade za književnost krene u spekulacije i klađenje o tome tko će biti ovogodišnji laureat. U tom kontekstu onda se redovito spominju pisci za koje mnogi, ponajviše njihovi obožavatelji, smatraju da su Nobela već ionako trebali dobiti. Primjerice, Milan Kundera je vječni favorit kladionica, kojemu se Švedska akademija još nije smilovala. S druge strane, vječni favorit je dugi niz godina bio i Mario Vargas Llosa, čak toliko da nitko više nije vjerovao da će ikada dobiti Nobela za književnost, što se onda prošle godine i dogodilo, na oduševljenje svjetske književne javnosti.

Ovoga puta je na kladionicama rani favorit sirijski pjesnik Adonis, koji je nedavno osvojio u prestižnu njemačku nagradu Goethe, 'kao najvažniji arapski pjesnik našeg vremena', kako je glasio dio obrazloženja.

Njegov glavni konkurent je 80-godišnji švedski pjesnik Tomas Transtoemer, koji je bio i jedan od glavnih favorita prošle godine, prenosi Guardian.

Među ostalim kandidatima kojima se daju šanse u kladionici Ladbrokes nalaze se i autori poput misterioznog Amerikanca Thomasa Pynchona, alžirke spisateljice Asje Djebar, pjesnika Ko Una i Lesa Murrayja, a među prvih deset je i omiljeni japanski romanopisac Haruki Murakami.

Od ostalih američkih autora, među mogućim dobitnicima se spominju Philip Roth, Cormac McCarthy, Don de Lillo i Joyce Carol Oates, dok među britanskim piscima određene šanse kladioničari daju A.S. Byatt i Ianu McEwanu i Salmanu Rushdieju. Šanse navodno ima i irski pisac John Banville, dok svoje zagovaratelje ima i legendardni američki muzičar i pjesnik Bob Dylan

Ima dobitnika će se znati, prema riječima Švedske akademije, 'jednog četvrtka u listopadu'.