NJEŽNE ŽELJE PERFORMERA

Siniša Labrović olakšao se pred Vladom i Saborom

18.12.2010 u 17:27

Bionic
Reading

Konceptualni umjetnik Siniša Labrović pomokrio se nasred zagrebačkog Trga Sv. Marka na kojem su smještene glavne vladajuće institucije pokazavši da one pripadaju svakom od nas te tim najnovijim performansom izrazio 'nježnu želju' da Gornji grad učini domaćim

Ovogodišnji Urban Festival održava se na zagrebačkom Gornjem gradu, a otvorio ga je Siniša Labrović performansom na mjestu gdje je, prema priči, pogubljen vođa Seljačke bune Matija Gubec.

Prostor održavanja Festivala nije nimalo slučajno odabran. Radi se o mjestu velike simboličke, kulturne i povijesne važnosti te prostoru političke moći. Tamo su smještene, zakonodavna, izvršna i sudska vlast Republike Hrvatske, Sabor, Vlada i Ustavni sud, redom institucije koje vrše velik utjecaj na život građana Hrvatske.

Labrović je prostor za svoj performans odabrao zbog njegove ekskluzivnosti, koju pojačava i činjenica da Zakon o zabrani javnih okupljanja tamo ne dozvoljava skupove građana ni prosvjede.

Labrović je pojasnio svoj performans 'Obilježavanje' željom da omekša ekskluzivitet mjesta.

Izveo ga je, kako je naveo, 'zbog ustrajne nade da će pojačati osjećaj i svijest da rečene institucije i vlasti pripadaju svakom od nas, da su tvoje, moje, naše, ali i zbog platonske ljubavi i dubokog poštovanja prema svim institucijama na i oko Trga Sv. Marka, kao i zbog nježne želje da prostor Gornjeg grada učini domaćim za Urban Festival'.