KLASICI ZA IGRAČE

Shakespeare odsad i na Nintentdu DS

08.12.2008 u 11:15

Bionic
Reading

Igrači videoigara uskoro će djela velikana svjetske književnosti moći čitati na svojoj igraćoj konzoli Nintendo DS, koja dolazi kao konkurencija Kindleu i Sonyjevu čitaču

Japanski Nintendo dogovorio je s izdavačem Harper Collins da će književne klasike učiniti dostupnima za čitanje putem igraćih konzola. Neuobičajena suradnja znači da će uz likove iz kultnih igrara poput Donkey Konga ili Super Marija ravnopravno biti i neki od likova Jane Austen, Shakespearea ili neki drugi od stotinu književnih klasika.

Kolekcija od stotinu knjiga prodavat će se za oko 20 funti, a bit će dostupna prvo u Velikoj Britaniji. Pokaže li se suradnja uspješnom, Nintendo će povećati broj knjiga dostupnih putem konzola, prenosi britanski Telegraph.

Tehnički dio čitanja poprilično će nalikovati tradicionalnom listanju – samo putem ekrana. Pokretači ovog projekta ističu da će na taj način književni klasici doprijeti i do onih koji ukoričeno izdanje vrlo vjerojatno nikad ne bi ni uzeli u ruke. Praktičnim vide i mogućnost nošenja ove priručne biblioteke bilo kamo, bez brige o nošenju teških knjiga.

Ovaj potez Nintenda samo je jedan u nizu promocija čitača elektronskih knjiga. Nedavno predstavljen The Sony Reader može pohraniti oko 160 naslova, a za downloadiranje dostupne su tisuće knjiga sa stranice Waterstonea.

Slično je i s Kindleom, najveće svjetske online knjižare Amazon, koji nudi i čitanje novina.

Premda Nintendo DS ne nudi toliki izbor naslova, kod čitatelja bi prevagu mogla odnijeti njegova cijena – jeftiniji je od dvaju čitača za oko stotinu funti. Samo u Britaniji dosad je prodano oko dva milijuna konzoli Nintendo DS, a nema sumnje da je među njima i onih koji će igranje kombinirati s čitanjem.