NASTUP DAMIRA IMAMOVIĆA

SevdahLab u Booksi

18.01.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Najbolji suvremeni interpretator sevdalinke Damir Imamović u zagrebačkoj Booksi održava SevdahLab, interaktivnu prezentaciju sevdaha, njegove povijesti i estetike

Damir Imamović poznat je po svojim neuobičajenim interpretacijama sevdalinke, bosanske tradicionalne pjesme, u kojima uvijek čuva duh originala, ali je spreman i na eksperimentiranje. Ovaj mladi glazbenik ujedno je i unuk slavnog interpretatora sevdalinke Zaima Imamovića, pa bi se moglo reći da je Damiru sevdah u krvi.

Ono što njegove izvedbe sevdalinki čini posebnim je uvođenje ove forme u 21. stoljeće i održavanje njene umjetničke relevantnosti, što dalje od turbofolka i takozvanih novokomponiranih narodnjaka. SevdahLab je interaktivna prezentacija sevdaha, njegove povijesti i estetike. Projekt je zasnovan je na višegodišnjim istraživanjima, ali i izvedbenoj praksi Damira Imamovića. Mnogi dijelovi ove sevdah priče po prvi će puta biti predstavljeni javnosti upravo kroz ovo sesiju, koja se održavaju u četvrtak, 20. siječnja, u zagrebačkoj Booksi. SevdahLab namijenjen je ne samo poznavateljima i ljubiteljima tradicionalne glazbe BiH, koji bi htjeli naučiti nešto više, nego i onima koji bi se po prvi put željeli upoznati s ovom umjetničkom formom. Glavni laborant je, naravno, Damir Imamović, a cijeli događaj počinje u 18 sati. Ulaznica stoji 50 kuna i može se nabaviti već od danas u Booksi.