ONLINE UMJETNOST

Šetnja svjetskim muzejima odsad dostupna svima

05.04.2012 u 12:19

Bionic
Reading

U suradnji s vodećim svjetskim muzejima, novi Googleov Art Project nudi mogućnost online razgledavanja svjetskih remek-djela i najatraktivnijih postava

Novi Googleov projekt pruža priliku zaljubljenicima u umjetnost širom svijeta da se virtualno prošeću najpoznatijim svjetskim muzejima. Početna postaja virtualnog putovanja je internetska stranica www.googleartproject.com, na kojoj posjetitelji mogu odabrati svoje odredište među muzejima koji sudjeluju u projektu. Njegova je realizacija trajala posljednjih godinu i pol dana, a sudjeluje 17 muzeja, među kojima su firentinska Galerija Uffizi, njujorški MOMA i Met, londonski Tate Britain, Muzej Ermitaž u Sankt Peterburgu, Van Goghov muzej u Amsterdamu, vašingtonski Smithosian i drugi.

Poznatim svjetskim muzejima kreće se slično kao i u računalnim igricama, korištenjem miša i kursora. Tijekom virtualne šetnje odredištem po vlastitu odabiru posjetitelji imaju prilike pogledati stalni postav, detaljno koliko požele. Moguće se posve približiti djelu, a 17 odabranih slika dostupno je u rezoluciji od 7 gigapiksela te se mogu analizirati potezi kistom i tekstura djela. Klikom na ime pojedinog umjetnika mogu se razgledati sva njegova djela i saznati zanimljivi detalji o njima ili anegdote vezane uz njihov nastanak. Tako, primjerice, tijekom šetnje Van Goghovim muzejom u Amsterdamu imamo mogućnost detaljno proučiti 'Spavaću sobu' i saznati kako je tekla restauracija tog čuvenog djela.

Posjetitelji koji nisu sigurni u kojem se muzeju određena slika nalazi odgovor će dobiti pomoću tražilice, a za sve kojima i virtualna šetnja predstavlja napor i žele ubrzati obilazak, na tlocrtu muzeja koji se odabire opcijom Floor Plan mogu mišem skakati iz prostorije u prostoriju ili s kata na kat.

Osim navedenih mogućnosti razgledavanja, Art Project nudi opciju personalizacije sadržaja stranice. Svatko može odabrati djela po vlastitu ukusu, poticati rasprave s drugim posjetiteljima stranice ili dijeliti vlastitu galeriju preko društvenih mreža.