BOGAT PROGRAM

Šest filmova s festivala Sundance, Berlinale i Trst na ZagrebDoxu

  • Autor: T.Ba/Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2019 15:35
  • Objavljeno 05.02.2019 u 15:35
Veerin čarobni život

Veerin čarobni život

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma ZagrebDoxu bit će prikazano i šest filmova koji su bili uvršteni u programe uglednih međunarodnih filmskih festivala poput Sundancea te festivala u Berlinu i Trstu, izvijestili su sa ZagrebDoxa

Sa Sundancea i Berlinala u ZagrebDoxovu regionalnu konkurenciju dolazi 'Veerin čarobni život' redatelja Tonislava Hristova. To je film o dvadesetpetogodišnjoj Veeri koja se pokušava riješiti trauma iz djetinjstva preko LARP-a (Live Action Role-Playing) i tako postaje V, glavna junakinja svoje priče koja sad može učiniti ono što Veera ne može – susresti se i suočiti s ocem.

Netom nakon prikazivanja u službenim programima Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, zagrebačka publika će u regionalnoj konkurenciji moći pogledati kosovski film 'U sredini' Samira Karahode i 'Kamene govornike' Igora Drljače, koji je nastao u koprodukciji Kanade i Bosne i Hercegovine.

'U sredini', Samir Karahoda

'U sredini', Samir Karahoda

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: ZagrebDox

Kako se ističe u najavi, film 'U sredini' prati braću i sinove koji žive u inozemstvu i grade identične kuće kako bi izrazili jednakost i solidarnost u obitelji. Karahoda pritom otvara šire društveno pitanje i pita se kako izgleda život onih koji su iz ekonomskih razloga otišli i sad se pokušavaju uklopiti u kulturu koja nije njihova. 'U sredini' je prvi kosovski film koji je ušao u službenu konkurenciju Berlinala, a regionalnu premijeru imat će na ZagrebDoxu.

Istraživanje Međugorja i piramida u Visokom

'Kameni govornici' prikazuju razvoj alternativnog turizma u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini, državi čije je društvo još duboko podijeljeno, a ekonomija se nikad nije oporavila od posljedica rata. Međugorje, slana jezera u Tuzli, Andrićgrad u Višegradu i piramide u Visokom najpoznatije su takve turističke atrakcije i izvor zarade lokalnom stanovništvu. To su mjesta na kojima se miješaju povijest, religija, politika i folklor stvarajući nove pripovijesti o BiH. Film je premijerno prikazan na festivalu u Torontu.

S filmskog festivala u Trstu na ZagrebDox stižu tri naslova. U programu Majstori doxa bit će prikazani filmovi 'Bodljikava žica' Nikolausa Geyrhaltera i 'Putinovi svjedoci' Vitalija Manskog, a u regionalnoj konkurenciji 'Mađarska 2018.' Eszter Hajdú.

U 'Bodljikavoj žici' Geyrhalter progovara o aktualnoj temi izbjeglica. Film dokumentira prostor alpske granice Brenner, gdje je 2016. godine austrijska vlada najavila izgradnju granične ograde predviđajući skretanje izbjegličkih putova u Italiju nakon zatvaranja balkanske rute. Redatelj Brenner prikazuje kao poprište promjene unutarnje europske politike, kroz precizne snimke i duge razgovore s policajcima, mještanima, planinarima, poljoprivrednicima, gostioničarima. Stanovnici se podjednako boje ograde i priljeva izbjeglica u njihovu domovinu. Taj mali prostor otkriva svu šarolikost političkih stavova o temi koja utječe na cijelu Europu. Film je nagrađen na festivalu Diagonale u Grazu, a prikazan je i na IDFA-i.

Porast desničarskog ekstremizma u Europi

Novi dokumentarac Vitalija Manskog 'Putinovi svjedoci' prati događaje koji počinju 31. prosinca 1999. godine kad je Jeljcin kao prvi demokratski izabran predsjednik Rusije vlast predao Vladimiru Putinu. U to je vrijeme Manski radio kao urednik dokumentarnog programa ruske državne televizije i imao pristup ruskom predsjedniku i njegovu političkom usponu. Redatelj se s odmakom od gotovo dvadeset godina vraća svom arhivskom materijalu propitujući vlastitu ulogu u trenutku povijesne prekretnice. Film je dosad prikazan na brojnim međunarodnim festivalima, uključujući i IDFA-u, a osvojio je nagrade u Stockholmu, Camdenu i Karlovim Varima.

'Mađarska 2018.' gledatelje vodi iza kulisa demokracije politički devastirane Mađarske. Dvadeset i osam godina nakon pada komunizma i uoči novih predsjedničkih izbora država je 2018. godine stigla na političko raskrižje. Kako se ističe u najavi, film je više od prikaza političke bitke. On govori o porastu nacionalizama i desničarskog ekstremizma u Europi, a prikazan je u konkurenciji dugometražnog filma na IDFA-i.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!