URBAN FESTIVAL

Šest dana performansa na Gornjem gradu

28.09.2010 u 13:44

Bionic
Reading

Zagrebački Gornji grad bit će od 1. do 7. listopada u središtu zanimanja jubilarnog, 10. Urban Festivala, kao mjesto događanja, ali i kao polazište za temu nadzora, kojom se ta manifestacija suvremene umjetnosti ove godine bavi, rečeno je na konferenciji za novinare.

Festival će pod nazivom '(Ne)mogućnosti' okupiti domaće i inozemne umjetnike koji će izvesti petnaestak performansa, umjetničkih akcija, urbanih intervencija.

Naziv festivala odnosi se na otežanu mogućnost djelovanja u rješavanju problema, ali 'ne' stavljeno u zagradu implicira da su određene promjene ipak moguće, rekla je Marijana Rimanić iz autorskog tima festivala.

Objasnila je kako je Gornji grad idealan za ovogodišnju temu jer je, napomenula je, s više od šezdeset nadzornih kamera, prisutnošću policajaca i brojnim institucijama to simboličko, ali i realno središte moći i nadzora.

Po riječima članice autorskog tima Ane Kutleše, festival će tematizirati i aspekt zabrane javnog okupljanja na Gornjem gradu, samim time što će se na nekima od zabranjenih lokacija održavati, a to će, ustvrdila je, pokazati koliko je moguće te zabrane omekšati.

U kuli Lotrščak postavit će se dokumentacijska izložba nastala na temelju istraživanja tijekom priprema festivala, kada su detektirani glavni problemi Gornjeg grada, parkiranje, zapuštene zelene površine, loša kulturna politika bez strategije, izoliranost.

Na festivalu, koji otvara performans Siniše Labrovića, sudjelovat će belgijski umjetnik Philippe van Wolputte, makedonska umjetnica Verica Kovačevska, hrvatski umjetnici Ana Elizabet, Davor Sanvincenti, Nives Sertić, Sonja Pregrad, arhitektonska Grupa 4 i drugi.

Filmski program održat će se u Tunelu Grič, okrugli stol o kulturnim strategijama gornjogradskih muzeja i galerija u dvorani u prizemlju kuće Arko, a Le Zbor će nastupiti u dvorištu Rakovčeve kurije.

Festival, koji nastoji ugraditi umjetnost u urbani život, priredila je organizacija 'BLOK'. Svi programi su besplatni, a podupire ga Ministarstvo kulture, Grad Zagreb i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.