ZBORNIK KRATKIH PRIČA

Šesnaest pisaca potražilo nadahnuće na Kvarneru, a rezultat su 'Autorske bure'

11.10.2019 u 13:19

Bionic
Reading

'Autorske bure' su zbornik kratkih priča 16 domaćih i regionalnih pisaca koji su inspiraciju za njih pronašli na lokacijama diljem Kvarnera. Tekstove, prema izboru spisateljice Željke Horvat Čeč, potpisuju Faruk Šehić, Dorta Jagić, Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, Bekim Sejranović, Zoran Žmirić i Josip Novaković, a urednik zbornika je Kruno Lokotar. Nastao je u sklopu Rijeke 2020, programskog pravca 'Lungomare Art', a bit će predstavljen 12. listopada na riječkoj ribarnici u 19.30 sati

Odabrane autorice i autori, od ožujka do svibnja 2018. godine boravili su mjesec dana na različitim mjestima duž kvarnerske obale i na otocima, otkrivajući i inspirirajući se znamenitostima ovoga kraja. Njihovi prozni tekstovi su pisani bosanskim, hrvatskim, srpskim i crnogorskim jezicima, tzv. 'bhsc' jezicima i inspirirani su lokacijama na kojima su autori boravili. Selektorica je bila spisateljica Željka Horvat Čeč, a pisce je birala mišlju na sintagmu 'luka različitosti', koja predstavlja Rijeku – Europsku prijestolnicu kulture 2020., u sklopu čijeg je programa i organiziran ovaj projekt.

Faruka Šehića tako je upravo riječka Ribarnica, na kojoj će se održati promocija knjige, inspirirala za priču 'Katedrala od riblje krljušti', Dorta Jagić u Voloskom je stvorila 'Tajnu crnog notesa', a 'Šumu pored mora' Milena Benini je osmišljavala u Mošćeničkoj Dragi. Vladimir Arsenijević riječkim se plažama inspirirao za svoju priču 'Duhovi mjesta', 'Remont ljudskih sudbina' ispisan je u Kostreni iz pera Lejle Kalamujić, Nora Verde priču 'Ajkula' stvorila je u Bakru, a nešto malo dalje, u Crikvenici je Robert Perišić napisao priču 'Pozdravi cara!'.

Enver Krivac se uputio u Zebar gdje je nastala njegova priča 'U Fordu', Baška je Edi Popoviću poslužila kao inspiracija za priču 'April u Bašćanskoj dolini', dok je Asja Bakić boravila na susjednom otoku Rabu, točnije u Loparu i od tamo nam stiže njezina priča 'Sezona'. I Damir Karakaš je boravio na otoku, u gradu Cresu nastala je njegova priča 'More', dok je Tea Tulić u Malom Lošinju napisala 'Damu iz Čikata'.

Još jedna priča s otoka dolazi iz pera Bekima Sejranovića koji je za vrijeme boravka na otoku Susku napisao 'Miss Misery'. Olja Savičević Ivančević priču 'Tramuntana' napisala je za vrijeme svog boravka u Filozićima, Zoran Žmirić je u Lovranu napisao 'Titraj plave boje', dok je Opatijski lungomare inspirirao Josipa Novakovića za njegov 'Okus mora'.

Zbornik 'Autorske bure' objavljuje se u izdanju Rijeke 2020 i V.B.Z.-a te u dizajnu Studija Sonda, a pod uredništvom Krune Lokotara.

Za promociju knjige prostor ribarnice je odabran budući da i sam predstavlja svojevrsnu atrakciju te je, kao ogledalo grada, mjesto komunikacije, razmjene dojmova i miješanja kultura. Na promociji će dijelove priča iz zbornika interpretirati studentice i studenti Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci.

Rijeka 2020

'Autorske bure' dio su 'Lungomare Arta', jedne od glavnih programskih cjelina Rijeke 2020, u sklopu koje će se na deset različitih lokacija diljem Kvarnera postaviti 11 skulptura i instalacija nadahnutih tim mjestima. Izradit će ih domaći i svjetski umjetnici, dizajneri i arhitekti, među njima i renomirani čileanski arhitekt hrvatskog podrijetla Smiljan Radić te trenutno jedno najvećih imena svjetske suvremene umjetničke scene, Liam Gillick iz Velike Britanije. Ostali programski pravci Rijeke 2020 su '27 susjedstava', 'Dječja kuća', 'Dopolavoro''Doba moći', 'Slatko i Slano' te 'Kuhinja različitosti'.