KINO ZA SVE

Senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru za djecu s autizmom

08.04.2019 u 13:03

Bionic
Reading

Pod motom 'Kino za sve i dostupno svima' Hrvatski filmski savez tijekom travnja, mjeseca u kojem se posebno ukazuje na potrebu za osvještavanjem poremećaja iz autističkog spektra, organizira senzorne projekcije u Zagrebu, Varaždinu, Koprivnici i Bjelovaru, s ciljem da se pokaže kako su osobe s autizmom važan i sastavni dio društva

Posebne projekcije, namijenjene djeci s teškoćama u razvoju, posebno onima s poteškoćama senzorne integracije, održat će se u kinu Tuškanac 11. travnja, u Varaždinu, u kinu Gaj, 15. travnja, u Koprivnici u kinu Velebit 16. travnja te u Bjelovaru, 30. travnja, u Kulturnom i multimedijskom centru Bjelovar.

Ovaj put gledat će film 'Nevjerojatna priča o divovskoj kruški', koji govori o avanturi najboljih prijatelja, slona Sebastijana i mačke Prugice.

Iz HFS-a ističu kako je film za senzornu projekciju pomno biran kako bi ga djeca sa senzornim poteškoćama mogla pratiti, što znači da će svjetla biti prigušena, a ne ugašena i da će zvuk biti tiši u odnosu na onaj na koji smo navikli u kinima.

'Djeca sa senzornim poteškoćama mogu biti preosjetljiva na jake boje, svjetlo, bljeskanje, uzorke i kontraste, nagle glasne zvukove, mnogo vizualnih i auditivnih podražaja istovremeno. Sukladno tome animirani filmovi koji su odabrani da sudjeluju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu sa senzornim poteškoćama', napominju.

Izuzetno je važna radnja i pouka koju nosi film, da bude poticajna u osvješćivanju temeljnih ljudskih vrijednosti.

'Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom 'kino za sve dostupno svima'. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti', ističe se.

Djeca na tim projekcijama smiju šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova.

Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. Eva Brlek, stručnjakinja u području edukacijske rehabilitacije i psihoterapije i Sandra Malenica, profesorica kroatistike i komparativne književnosti.

Projekt su prepoznali Hrvatski audiovizualni centar i Hrvatski filmski savez u čijem su kinu Tuškanac projekcije prvi puta i održane, te Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ideja je da se barem jednom mjesečno diljem Hrvatske prikazuje animirani film prilagođen djeci sa senzornim poteškoćama s ciljem njihove što uspješnije integracije i inkluzije u lokalnu zajednicu.

Svi zainteresirani trebali bi potvrditi svoj dolazak do 10. travnja na e-mail: lea.stranjgar@hfs.hr ili na broj mobitela 091 8811900 s informacijama o broju potrebnih mjesta.