HUMANITARNA IZLOŽBA

Saša Ćetković galeriju pretvorio u ulicu sa 35 fotografskih svjetiljki

20.03.2017 u 10:05

Bionic
Reading

U zagrebačkoj galeriji Modulor 21. ožujka otvara se izložba 'Svjetiljke' autora Saše Ćetkovića koja donosi zanimljivu foto priču s gradskih ulica na kojima je u fokusu fotografa bio uvijek isti motiv. Izložba je humanitarnog karaktera, a sav novac od prodanih fotografija ide beskućnicima koji žive od prodaje časopisa 'Ulične svjetiljke'.

Fotografiranje jednakog, pa čak i istog motiva u različitim vremenskim, sunčevim i arhitektonskim uvjetima znači svaki puta dobiti novu i drugačiju fotografiju. U njoj je ugrađeno i autorovo raspoloženje, a ritam postaje najbitniji fotografski sadržaj, glavna je tema nove izložbe 'Svjetiljke' Saše Ćetkovića koja se 21. ožujka možepogledati u galeriji Modulor. Galerija je za ovu priliku pretvorena u ulicu sa 35 fotografskih svjetiljki koje su na roli foto papira od 15 metara.

Šetajući ulicama raznih  gradova, kroz niz godina, fotograf je tražio sporedna starogradska mjesta gdje dizajn opreme nije još do kraja razorio tradicionalni izgled zidnim svjetiljkama. Fotografov pogled usmjeren je manje na ukupan ugođaj, a više na  svjetiljku, njezin položaj, izgled i odsjaj. S jedne strane krenuo je izazovom romantike s druge, stvorio je relevantan prilog povijesti dizajna zidnih uličnih svjetiljki. Bitna odrednica ove izložbe je koncept: posvetiti se jednom jedinom motivu i gdje god boravio potražiti ga i fotografirati, stoji u najavi ove humanitarne izložbe.

'Dok sam fotografirao svjetiljke po ulicama raznih gradova više od godinu dana, fascinirala me spoznaja sveprisutnosti svjetiljke kao boga koji nam rasvjetljuje put kojim idemo. Pokušao sam je fotografirati kako svijetli u našim svakodnevnim životima usprkos tome što možda i ne vjerujemo. Ona je tu za sve nas, na svjetlu dana i u tmini noći, komentirao je autor svoje najnovije radove.

Saša Ćetković rođen u Zagrebu, gdje je završio Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna na odjelu fotografije. Radio je kao službeni fotograf HNK u Zagrebu, gdje je snimao operne, baletne i dramske predstave te portrete njihovih protagonista.

U novinskoj fotografiji radio je u gotovo svim relevantnim dnevnim, tjednim i mjesečnim novinama kao urednik fotografije, fotograf i stručni suradnik. Član je ULUPUH-a.

2016. osvaja dvije prve nagrade u Zagrebu, na natječaju kazališta Gavella Kao na nebu i natječaju Kultura u fokusu u kategoriji Portret umjetnika koja je ujedno i pobjednička fotografija svih kategorija. Iste godine dobiva pet nagrada na međunarodnim salonima FIAP-a u Argentini, Turskoj, Norveškoj, Francuskoj i Kirgistanu.Na salonima pod visokim pokroviteljstvom međunarodne organizacije fotografske umjetnosti (FIAP) ima više od 46 prihvaćenih fotografija u 20 zemalja. U Hrvatskoj je sudjelovao na 24 izložbe od kojih su 9 samostalne.