Izložba Bachrach & Krištofić

Sanja Bachrach Krištofić i Mario Krištofić: Zapisi s tavana, zapisi iz podruma

23.06.2022 u 19:54

Bionic
Reading

Kroz odabir fotografija i predmeta prikazanih na izložbi, autorski tandem Bachrach & Krištofić progovara o situaciji u kojoj su se našli, poput brojnih sugrađana i sugrađanki, za vrijeme i nakon potresa i poplave koje su zadesile Zagreb tijekom 2020. godine

U predgovoru kataloga izložbe pitaju se: 'Kako opisati neopisivo, predočiti nepredočivo? Objasniti doživljaj, osobno iskustvo, proživljeni traumatski događaj, a onda njegove posljedice', stoji u najavi.

Na fotografijama iz obiteljske arhive nema zastrašujućih prizora, nema tragova velike devastacije nakon ovih prirodnih nepogoda, kataklizmi. Prizori koje vidimo vode nas u njihov intimni svijet. Niti potres ni poplava nisu prikazani eksplicitno. S potresom se gledatelji/ce susreću kroz prizore sitnih krhotina, napuklina po zidovima uz koje vidimo djeliće interijera njihove kuće: slike, knjige, police, namještaj, vitrine. Uz fotografije izloženi su i u potresu oštećeni, okrhnuti predmeti koje tretiraju kao muzejski izložak, postavljen na postament, pod zaštitnim zvonom.

Ova se izložba, na neki način, nastavlja na njihove izložbe Neopisivo i neiskazivo, 2004. (Galerija Križić_Roban, Zagreb) i Izbliza i osobno, 2010. (Galerija ULUPUH, Zagreb). U oba se slučaja suočavaju s nemogućnošću izražavanja bliskog susreta s nekom izvanrednom situacijom. U prvom se slučaju radi o teškoj, potencijalno smrtnoj bolesti, na čiji tijek ne mogu utjecati. U drugom se slučaju radi o posljedicama 'točkaste nadopune GUP-a' Grada Zagreba, što ima izravne posljedice na okoliš njihove kuće i kvalitetu života. Kao i kod potresa i poplave, radi se o 'višoj sili' i trenutnim, ali i dugoročnim, traumatičnim iskustvima, posljedicama iste.

Uz njihove radove na izložbi Zapisi s tavana, zapisi iz podruma se, u odvojenom prostoru, prikazuje kratki dokumentarni film redateljice Danijele Stanojević 'Žene to mogu', u kojem je jedna od protagonistica Sanja Bachrach Krištofić. Razgovor sa Sanjom i prikazi kuće nakon potresa uvode nas u drugi pogled, pogled sa strane, dokumentaciju nepristrane osobe. Film je prikazivan na Portugalskoj javnoj televiziji i o njemu su pisali brojni portugalskim medij. Prikazivan je u Americi o njemu se govorilo u našim medijima jer je tema bila aktualna, a film je nastao odmah nakon potresa. Može ga se pogledati ovdje.

Za vrijeme izložbe, 6. srpnja 2022. u 15 sati održat će se radionica životnih vještina pod nazivom: (Pre)živjeti potres: kako pomoći umu premostiti stres i traumu. Voditeljica je dr.sc. Doris Čuržik, klin. psih. kognitivno-bihevioralna psihoterapeutkinja i edukatorica. Trajanje radionice je 90 minuta, a maksimalni broj sudionika 15.

Biografije autora

Sanja Bachrach-Krištofić, grafička dizajnerica (1961., Zagreb), studirala filozofiju i povijest pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu i obrazovni program Centra za ženske studije, Zagreb (1996/97.). Mario Krištofić, fotograf (1957., Zagreb), studirao smjer filmskog snimanja pri Akademiji za film i TV (danas ADU) u Zagrebu. Preko 40 godina djeluju kao samostalni umjetnici pod imenom Bachrach & Krištofić. Godine 2004. Sanja i Mario inicirali su osnutak Sekciju za multimediju i intermediju ULUPUH-a. Krajem 2011. godine osnovali su umjetničku organizaciju Kultura umjetnosti koja je do danas ostvarila više uspješnih izložbenih i izdavačkih programa. Bave se podjednako grafičkim dizajnom, fotografijom te postavima i organizacijom izložbi. Sudjelovali su na preko 90 skupnih žiriranih, selektiranih i 50 samostalnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Učlanjeni su u sve krovne strukove udruge u RH. Dobitnici su više strukovnih nagrada i priznanja. Djela su im publicirana u domaćoj i stranoj literaturi. Radovi im se nalaze u zbirkama Muzeja za umjetnost i obrt, Muzeja suvremene umjetnosti i Muzejsko dokumentacijskog centra. Od 2020. Sanja radio kao urednica i voditeljica jednosatne tjedne on-line emisije Doručak na travi platforme R+, Prostor slobode. Žive i rade u Zagrebu.

Posjetitelji će moći razgledati izložbu do 12. srpnja u Galeriji ULUPUH, Ilica 13/prvi kat, Zagreb, radnim danom od 10 do 17 sati i subotom od 10 do 13 sati. Nedjeljom i praznicima Galerija je zatvorena. Ulaz je slobodan. Organizator izložbe: ULUPUH – Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjene umjetnosti. Izložba je realizirana uz financijsku potporu Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.