DOKTORAT S FAMU

Sandri Vitaljić nagrada za odličnu knjigu 'Rat slikama'

29.04.2014 u 14:01

Bionic
Reading

Fotografkinja Sandra Vitaljić nagrađena je za svoju knjigu 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija' koja je već među publikom i kritikom odlično ocijenjena, a riječ je o djelu nastalom na temelju njenog praškog doktorata

Sandra Vitaljić dobitnica je Nagrade iz područja umjetnosti koju joj je dodijelio XXVI. Sarajevski sajam knjige 2014. za djelo 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija' u izdanju Algoritma. Djelo se dotiče različitih slikovitih manipulacija ratnom fotografijom kroz povijest, komentira i inovacije digitalizirane fotografije, a posebno se osvrće na manipulacije fotografijama tijekom ratova proizišlih iz raspada Jugoslavije. Knjiga postavlja ključno pitanje o vjerodostojnosti fotografskih slika ufunkciji dokumenta. 'Rat slikama – suvremena ratna fotografija' je knjigakoju čini sjajan analitički tekst – autoričin praški doktorat koji jeza ovu priliku temeljito prerađen – ekskluzivni intervjui s 10-akistaknutih ratnih fotografa i bogatstvo ilustracija od 200-tinjakfotografija i reprodukcija novinskih stranica i snimaka.

Sandra Vitaljić poznata je fotografkinja koja je doktorirala na prestižnoj praškoj FAMU, a danas radi na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Nedavno je osvojila glavnu nagradu na natječaju T-HTnagrada@msu.hr za svoju instalaciju fotografija nazvanu 'Voljena'. Instalacija je nastala je nakon dugogodišnjeg praćenja novinskih napisa i policijskih izvješća o ubojstvima u partnerskim vezama, a fotografije prikazuju ozljede na tijelu i organima koje su dovele do smrti.