POLITIKA U KAZALIŠTU

Sanader najavljuje Frljićevog 'Škrca'

15.07.2009 u 16:11

Bionic
Reading

Iako se odrekao pozicije prvog čovjeka Vlade Republike Hrvatske, donedavnom premijeru Ivi Sanaderu smiješi se financijski beznačajna, ali spomena vrijedna uloga glavne kazališne muze ovoga ljeta

Njegovo lice na čelu sada već bivše Vlade pojavilo se na plakatima koji širom Rijeke najavljuju premijeru Moliereovog 'Škrca' u režiji Olivera Frljića. Nakon što je lani bivšeg premijera u predstavi 'Bakhe' počastio natpisom 'pička izdajnička', Frljić i ovoga puta inspiraciju crpi iz aktualnih društvenih zbivanja i radi političko kazalište.

Za mjesto na kojem će se prvi put 18. srpnja izvesti predstava 'Škrtac' odabrao je Brodogradilište 3. maj, koje smatra simbolom privatizacijskih malverzacija, a koje je, vrlo prikladno, stavljeno na prodaju, točnije, privatizaciju po posebnim uvjetima, za jednu kunu.

Frljić nije tražio dalje od zbilje te se na temeljima Moliereova klasika, uz pomoć aktualne političke slike i lika Ive Sanadera, u predstavi pita kako je tekla privatizacija brodogradilišta 3. maj te hoće li škrtac, na kraju, za njega izdvojiti samo jednu kunu.

Osim što bismo ga uskoro mogli nazivati Frljićevom muzom, donedavni premijer nadahnuo je i djelatnike Teatra &td koji su za oslikavanje hrvatske svakodnevice i zaključenje sezone izabrali igru riječima. Sa svojih zatvorenih vrata dvosmisleno poručuju: 'Nema više premijera, u teatru, vrijeme je za novi početak'

Novi početak ili samo povratak na staro, pitanje je koje bi s obzirom na aktualna nenamjerna koketiranja s kazalištem mogao postaviti i sam Ivo Sanader, koji je početkom devedesetih radio kao intendant splitskog HNK-a, a po zanimanju je diplomirani teatrolog.