PERFORMANS I PREDAVANJE

Salon mladih dovodi Noaha Angella

19.09.2012 u 17:13

Bionic
Reading

Izložba Salon mladih u proteklih 14 dana ostvarila je iznimnu posjećenost te će uskoro zabilježiti svog 2000. posjetitelja. Narednih dana slijede brojni zanimljivi programi i gostovanja stranih umjetnika

Prigodom rada na ovogodišnjoj izložbi izbjegavano je trošenje novca na konvencije izložbe: nisu rađeni novi zidovi, pozivnice su poslane mailom, nije rađen dizajn prostora niti domjenak na otvorenju. Ušteđeni novac preusmjeren je u produkciju radova mladih umjetnika.

Dina Rončević, Damir Žižić, Nina Kurtela, Dalia Finek, Vida Guzmić i OKO izveli su svoje radove u djelomičnoj ili potpunoj produkciji Salona.

Dio programa Korekcija Salon nakon salona/ Salon izvan Salona vodi takvu inicijativu korak dalje i postavlja Salon kao platformu koja financijski potpomaže i ističe vrijedne inicijative mladih kustosa i kustoskih timova bez direktnog uplitanja u njihov odabir i uzimanja zasluga za njihov rad.

U srijedu, 19. rujna, od 19 sati, Noah Angell, američki umjetnik mlađe generacije, gost kustosice Irene Borić, izvesti će performans pod nazivom 'Forgetting and Negative Space in the ethnographic field recording', nakon čega će uslijediti razgovor s umjetnikom.

Predavanje/performans Zaboravljanje i negativni prostor unutar etnografskoga terenskog tonskog zapisa temelji se na izboru terenskih snimki koje ističu pogreške povijesnog sjećanja, pogrešno sjećanje, arhaični govor i odsustvo povijesnog subjekta.

Uključene su snimke Bornea, Grčke, Italije, Malezije, Meksika, Nove Gvineje, Tuve i Sjedinjenih Država.

U petak, 21. rujna, od 21 sati, održat će se proglašenje dobitnika ovogodišnje nagrade Salona.

Ovogodišnja nagrada salona je jednomjesečna rezidencija u Leipzigu, One-sided Story, s pokrivenim troškovima puta, smještaja i studija te iznos od 5.000 kuna.

U suradnji s Vip klubom druženje će se nastaviti sve do 23 sata.

Prije dodjele nagrada s početkom u 19 sati bit će održan veliki završni plenum o sadašnjosti i budućnosti Salona.

Prigodno predavanje će održati Biserka Cvjetičanin iz Instituta za međunarodne odnose u Zagrebu na temu Od Europske zajednice za ugljen i čelik do Kreativne Europe: europska kulturna politika i suradnja i Sanjin Dragojević s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu sa temom Važnost strateškog planiranja za kulturni razvoj. Svi zainteresirani će imati priliku testirati vozio koje je izradila Dina Rončević u timu s Ivanom Turčinom, Dinom Karadžić i Anjom Novković te će iz prve ruke doznati kako to izgleda kada se umjetnica odluči na karijeru automehaničarke.

U subotu, 22. rujna, od 19 sati program predavanja završava Stefano Baia Curioni, profesor s prestižnog Universita' Bocconi iz Milana koji će održat predavanje Status creation proces in the contemporary art.

Baia Curioni se u svom radu bavi istraživanjem ekonomije umjetnosti i kulture te specifično upravljanjem institucijama u kulturi, upravljanje kulturnom baštinom, autorskim pravima i kulturnim politikama.

U nedjelju, 23. rujna, od 19 sati bit će predstavljen Mladen Miljanović,čiji rad je dio izložbe koju u listopadu kuriraju Ivana Hanaček, AnaKutleša i Marijana Rimanić ispred [BLOK]-a u okviru projekta 'Izmeđusvjetova'.