MARUL U RUKAMA IVORA MARTINIĆA

'Sada je, zapravo, sve dobro' najbolja predstava Marulićevih dana

01.05.2014 u 09:43

Bionic
Reading

Dodjelom nagrada večeras su u splitskom HNK-u završeni 24. Marulićevi dani na kojima je nagradu Marul za najbolji suvremeni dramski tekst dobila drama "Moj sin samo malo sporije hoda" Ivora Martinića, a najboljom predstavom festivala proglašen je autorski projekt Olje Lozice "Sada je, zapravo, sve dobro", koju je izvelo Zagrebačko kazalište mladih (ZKM)

Predsjednica ocjenjivačkog suda, dramatičarka Nina Mitrović novinarima je nakon dodjele nagrada rekla da selekcija ove godine nije bila na razini jednog nacionalnog kazališta, ali da unatoč tome žiri nije smanjivao kriterije.

"Rukovodili smo se načelom kvalitete. Svi nagrađeni su nagrade apsolutno zaslužili i isto tako - budući smo se mi držali kriterija koje smatramo da ovaj festival mora imati - nismo sve nagrade dodijelili. Vjerujemo da će kriteriji ubuduće biti prevaga kvalitete nad kvantitetom", rekla je Mitrović.

Intendant splitskog HNK-a Tonći Bilić kratko je rekao kako svaki izbornik ima pravo na svoj izbor. "Pravo je žirija da komentira predstave. O svemu će biti još razgovora na Vijeću Marulovih dana, pa ćemo imati nekakav zaključak", dodao je Bilić.

Olja Lozica je dobila Marula za režiju predstave "Sada je, zapravo, sve dobro". Glumci Miloš Biković za ulogu Branka u predstavi "Moj sin samo malo sporije hoda", te Bojan Navojec za ulogu Muškarca u predstavi "Trebalo bi prošetati psa" dobili su Marula za glumačka ostvarenja. Marula za umjetničko ostvarenje (scenografiju, kostimografiju, dizajn svjetla, originalnu glazbu itd.) osvojili su Juraj Glasinović i Ivana Škrabalo za scenografiju predstave "Sada je, zapravo, sve dobro".

Drama Tomislava Zajca, u režiji Franke Perković i izvedbe HNK Zagreb "Trebalo bi prošetati psa" dobila je nagradu publike, koja joj je dodijelila ocjenu 4,53, a čitatelji "Slobodne Dalmacije" za najboljeg su glumca proglasili Bojana Navojca.


Ove godine se nije dodijelio Marul za dramaturgiju predstave/dramatizaciju/adaptaciju.

Nagrade su dobitnicima uručili pomoćnik ministrice kulture Vladimir Stojsavljević, intendant HNK Split Tonći Bilić i direktorica marketinga "Slobodne Dalmacije" Ivana Vladović.

Kipar Kažimir Hraste je izradio skulpture Marul, a Nives Čičin-Šain je kreirala skulpturu koja je dodijeljena glumcu Bojanu Navojcu.
Predsjednica ocjenjivačkog suda bila je dramatičarka Nina Mitrović, a članovi dramaturginja i umjetnička direktorica festivala Borštnikovo srečanje Maribor Alja Predan, glumica HNK Split Snježana Sinovčić Šiškov, dramatičar, v.d. direktora Bitef teatra Beograd Miloš Latinović i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić.

Iako je bilo predviđeno da se nakon podjele nagrada kao posljednja festivalska predstava izvan konkurencije izvede "Filumena Marturano" Eduarda de Filippa, produkcija Gledališča Koper u suradnji sa Slovenskim narodnim gledališčem Nova Gorica, nije se izvela zbog bolesti jednog od protagonista.