SUKOB OKO HAVC-a

Sabor izglasao Zakon o audiovizualnim djelatnostima, pobunili se Hasanbegović i Živi zid

29.06.2018 u 15:27

Bionic
Reading

Hrvatski sabor donio je u petak Zakon o audiovizualnim djelatnostima koji bi trebao unaprijediti tu važnu djelatnost

Novi Zakon o audiovizualnim djelatnostima preciznije definira način izbora i ovlasti članova tijela Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC): Upravnog odbora, ravnatelja i Hrvatskog audiovizualnog vijeća (HAVV).

Upravni odbor HAVC-a ima pet članova, po jedan se imenuje iz reda ekonomsko-financijskih i pravnih stručnjaka, dva iz reda stručnjaka za audiovizualne djelatnosti, a jednoga biraju radnici Centra.

Zakonom se uvodi nova struktura Hrvatskog-audiovizualnog vijeća, jedan od njegovih članova bit će i predstavnik Ministarstva kulture.

Prije glasovanja, stanke su zatražili zastupnici Živog zida i Neovisnih za Hrvatsku.

Predloženi zakon predviđa da i Hrvatsko društvo filmskih redatelja delegira jednog člana u Vijeće, a postoje broje prijave koje se odnose na potraživanja u iznosu od oko 30 milijuna kuna navedenog Društva prema Hrvatskom društvu skladatelja, rekao je Branimir Bunjac (ŽZ) i poručio da stranka Živi zid smatra da Zakon ne bi smio stupiti na snagu sve dok se ti navodi ne razjasne.

  • +2
Branimir Bunjac Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Stanku je, radi konzultiranja oko djelovanja 'koruptivno, klijentelističke institucionalizirane hobotnice u HAVC-u, posebice nakon vijesti o višemilijunskim pronevjerama vezanim uz djelovanje Hrvatskog društva filmskih redatelja', zatražio Zlatko Hasanbegović (NZH). Poručio je i kako kolegama iz HDZ-a želi dati prigodu da još jednom preispitaju svoju savjest i razmisle žele li, nakon što su glasovali za 'protulustracijski arhivski zakon', glasovati i za ovaj 'korupcionaški ili klijentelistički zakon'.

  • +5
Zlatko Hasanbegović Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

Ovaj su se tjedan i pojedine se stručne udruge, poput Stručne udruge producenata (SUP), na čelu sa Slavenom Knezovićem, Udruge filmske industrije (UFI), na čelu s Anitom Jukom te Društva audiovizualnih djelatnika (DAVID) oglasile s priopćenjima da se prijedlog Zakona o audiovizualnim djelatnostima treba povući iz procedure, doraditi te nakon ljetne pauze ispravljen poslati na čitanje saborskim zastupnicima.

Novitet ovoga Zakona je i to što sada obuhvaća videoigre čime je stvoren pravni okvir za daljnji razvoj jednog od najpropulzivnijih segmenata audiovizualne industrije.

Donesen i Zakon o muzejima

Sabor je, osim njega, danas donio i Zakon o muzejima te potvrdio Konvenciju Vijeća Europe o kinematografskoj koprodukciji (revidiranne).

Donio je i Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, odbivši oporbene prijedloge da članarina u toj Komori bude dobrovoljna, a ne obvezna.

Komora nije štitila interese poljoprivrednika kad je trebalo, a sad bi je trebali plaćati, ona je suvišna, poručio je Miro Bulj (Most).

Sabor je odbio interpelaciju o radu Vlade u vezi s renacionalizacijom Ine i privatizacijom HEP-a, koju je inicirao SDP.

U drugo su čitanje poslani zakonski prijedlozi o studentskim poslovima, o autorskom i srodnim pravima i o nasljeđivanju.

Sabor je Josipa Popovca imenovao novim predsjednikom Vijeća za elektroničke medije (VEM), a razriješio dosadašnjeg predsjednika Damira Hajduka, koji odlazi na novu dužnost.

Zbog isteka mandata, članstva u Vijeću razriješio je Suzanu Kunac, Gordanu Simonović i Roberta Tomljenovića, kojeg je potom imenovao na još jedan petogodišnji mandat. Za članove Vijeća imenovao je Damira Bučevića te Popovca.