TEMA 'SLOBODA'

Sa(n)jam knjige u Istri ove godine posvećen Predragu Luciću

05.11.2018 u 16:04

Bionic
Reading

Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri, čija je glavna tema 'Sloboda', posvećen je Predragu Luciću, za kojega će na otvorenju 29. studenoga pjevati Amira Medunjanin. Predstavit će se i Lucićeva knjiga 'Cervantesov trg: sabrane drame i songovi', a ilustrator i strip-crtač Alem Ćurin na izložbi 'Ples slobode' pokazat će intimne ilustracije u kojima su glavni likovi Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli 'plesa slobode'

'Ovogodišnji, 24. Sa(n)jam knjige u Istri posvećujemo pjesniku i prijatelju Predragu Luciću, čuvaru onog posve rijetkog trezora topline iz kojeg je moguće čitati otpor a da ne bude razoran, da se gnjev i čemer ne preliju iz ćupa u veliko ništa. Kada je Lucić, uz novine koje su obnavljale naš poljuljani svijet pokrenuo biblioteku u kojoj se ne samo u naslovima govorilo o slobodi, stvorio nam je jedinstvenu iluziju da smo nadomak nekoj našoj maloj slobodi. Uz njega smo se, uz Sun Tzu, Bezgaća, Melodije i onaj ljubavni Mjesec nad Splitom, osjećali slobodnima onako kako zasigurno nećemo ni uz koga drugog', stoji u najavi književnog sajma Sa(n)jam knjige u Istri koji se u Puli, u Domu hrvatskih branitelja, održava od 29. studenog do 09. prosinca.

Na samom otvaranju 29. studenoga u 13 sati Amira Medunjanin će uz svjetski poznatog jazz pijanista Bojana Zulfikarpašića pjevati će za svog prijatelja Predraga Lucića na svečanosti otvorenja. Nakon ceremonije, u salonu nekadašnje palače Marine-Kasino, glazbenici će održati i polusatni glazbeni session.

  • +5
Predrag Lucić Izvor: Cropix / Autor: Vojko Basic/ CROPIX

Na Sa(n)jam knjige u Istri hrvatskoj će se javnosti prvi put predstaviti knjiga Predraga Lucića 'Cervantesov trg: sabrane drame i songovi' u izdanju nakladničke kuće Jesenski i Turk. Knjiga sadržava drame 'Aziz ili Svadba koja je spasila Zapad', 'Alan Ford & Grupa TNT u epizodi Povratak otpisanih', 'Istarske barufe', 'Cervantesov trg ili Trg robova', 'Kako se kalio Čehov', 'Lisistrata (prolog)', kao i Lucićeve songove iz predstava 'Tri mušketira' i 'Majka Courage i njezina djeca'. Drame su popraćene tekstovima Borisa Dežulovića, Viktora Ivančića, Dine Mustafića, Kokana Mladenovića, Vite Taufera, Lade Martine Kralj, Nenada Veličkovića, Sinana Gudževića i Krune Lokotara, koji je ujedno i urednik knjige.

U programu je i izložba 'Ples slobode' novinskog ilustratora i strip-crtača Alema Ćurina koja će u vrijeme Sajma biti otvorena u Gradskoj galeriji Pula.

'Postav izložbe kronološki prati autorov opus, s naglaskom na radove koji svojim izričajem i konceptom ilustrativno rastvaraju i kritički valoriziraju društvenu zbilju u nas i u svijetu. Tematski se raspon kreće od novinskih satira objavljenih u Feral Tribuneu i Novostima, preko ilustracija za knjigu 'Sarajevski Marlboro' Miljenka Jergovića, do neprihvaćenih plakata za Splitsko ljeto. No izložit će Alem Ćurin i intimnije, poetičnije ilustracije, poput onih u kojima su glavni likovi Predrag Lucić i Corto Maltese, autorovi simboli 'plesa slobode', najavljuju iz Sa(n)jam knjige. Izložbu će, dodaju, pratiti katalog s autorskim osvrtom Borisa Dežulovića.

Sajam ove godine otvara nigerijski književnik, nobelovac Wole Soyinka, a na službenoj stranici detaljno proučite program.