SKANDAL U GAVELLI

S repertoara skinut 'Hotel Zagorje' Ivane Bodrožić: Dobili novac, a nisu potpisali ugovor

24.06.2018 u 07:26

Bionic
Reading

Predstava 'Hotel Zagorje', koju su trebale raditi redateljica Anica Tomić i dramaturginja Jelena Kovačić prema romanu Ivane Bodrožić, skinuta je s repertoara Dramskog kazališta Gavella, odnosno prolongirana je za sezonu 2019./2020. godinu zbog manjka novca u kazalištu. Tako glasi službeno objašnjenje Gavelle. Slučaj skidanja te predstave koja je trebala govoriti na neuvijen način o traumatičnom iskustvu male prognanice iz Vukovara protkan je nizom koincidencija

'O tome da se predstava skida s repertoara telefonski me u subotu, 16. lipnja, obavijestio ravnatelj Gavelle Boris Svrtan, koji mi je istovremeno rekao da će se projekt prolongirati na 2021. godinu', kaže redateljica Anica Tomić, koja je kao samostalna umjetnica odbila neke druge projekte zbog rada na predstavi u Gavelli i sada se zbog otkazivanja angažmana našla u nezavidnoj situaciji. Međutim, nije potpisala predugovor s Gavellom, premda je postavljanje 'Hotela Zagorje' dogovoreno još prije gotovo godinu dana, jednostavno zato što, kako kaže, to nije uobičajena praksa u hrvatskim kazalištima.

'Svrtan je kao službeni razlog naveo nedostatak financijskih sredstava, te da je samo kazalište u dugu i ne može si priuštiti povećanje troškova. Ne razumijem kako se za dug nije znalo prije, s obzirom da postoji planiranje troškova, kao i njihovo praćenje za koje je osim ravnatelja zaduženo i Kazališno vijeće. Projekt 'Hotel Zagorje' dio je Programa javnih potreba u kulturi za 2018. i za njegovu realizaciju sredstva su odobrena, što se može provjeriti na službenim stranicama Grada Zagreba. Nažalost, u kazalištima ne postoji stavka predugovora u kojem se i naručitelju i izvršitelju garantiraju neki rokovi i termini, nego je sve temeljeno na usmenom dogovoru. Ono u što sam sigurna jest da se radi o neprofesionalnosti, lošoj upravljačkoj politici, nepreuzimanju odgovornosti Kazališnog vijeća, kao i vrlo moralnom i etično upitnom postupku otkazivanja angažmana slobodnim umjetnicama', poručila je Anica Tomić.

Zapitali smo i autoricu romana 'Hotel Zagorje' Ivanu Bodrožić kako vidi otkazivanje predstave samo nekoliko mjeseci prije premijere s obzirom da njen roman kritički govori o traumatičnom iskustvu njene obitelji, a preko toga i o iskustvu ostalih prognanika iz Vukovara. Spisateljica je istaknula da se sve to što se dogodilo s otkazivanjem predstave 'Hotel Zagorje', kao i prije toga s otkazivanjem predstave Dine Pešuta, može objasniti određenim mentalitetom u kojem su ideološki razlozi samo dio cijele priče.

'Taj mentalitet se očituje i poželjan je na većini funkcija vezanih uz gradske i državne institucije, a njegove glavne karakteristike, koje obično idu u paketu su neprofesionalizam, potpuno krivo shvaćen odnos prema javnom dobru, neodgovornost prema sadržaju koji na društvo djeluje tako ne da mu podilazi nego da ga tjera da pogleda svoje slabosti i mijenja se na bolje, zatim kafanski dogovori i posebno odnos prema domaćim samostalnim umjetnicima, da ne kažem umjetnicama koje nisu unutar klijentelističke mreže, a koji se očituje u rečenici ravnatelja Gavelle: Cure su to dobro primile. Taj mentalitet ne smatra da Hrvati trebaju potpisivati ugovore ili snositi posljedice za iznevjeren dogovor, taj mentalitet se nikada ne zapita ima li kapaciteta za određen posao koji obavlja pa se bez imalo svijesti o vlastitim ograničenjima hvata ministarske, ravnateljske ili pročelničke funkcije. U konačnici taj mentalitet se nikada ne zapita što će nečiji angažman istinski pridonijeti društvu i kakvo će nasljeđe ostaviti, a nakon određenog protoka vremena, ispostavi se da je taj mentalitet uvijek bio na krivoj strani razvoja društva i civilizarnih praksi', istaknula je Ivana Bodrožić, koja je nakon romana 'Hotela Zagorje' napisala politički triler 'Rupa' u kojem se bavila korupcijom i kriminalom u hrvatskom tranzicijskom društvu.

Zatražili smo odgovore i od ravnatelja Gavelle Borisa Svrtana, koji nas je uputio na službeno priopćenje kazališta gdje se ističe da se predstava 'Hotel Zagorje' Ivane Bodrožić za koju su probe trebale početi krajem rujna 'nije skinuta nego je predloženo da se sukladno odluci Kazališnog vijeća prolongira za jesen 2020., kada će se steći programsko-financijski uvjeti, budući da je tijekom 2018. godine financiranje programa umanjeno'. U priopćenju se naglašava da se unatoč tome program Gavella ne smanjuje jer će umjesto 'Hotela Zagorje 3. listopada biti premijerno izvedena predstava Ive i Vinka Brešana 'Kako je počeo rat na mom otoku'. Riječ je o koprodukciji Gavelle i Hrvatskog narodnog kazališta iz Šibenika, koja je praizvedena u svibnju u Šibeniku u režiji budućeg ravnatelja Gavelle Dražena Ferenčine. Taj prijedlog usvojilo je Kazališno vijeće u smislu financijske konsolidacije kazališne kuće, a pročelnica Ureda za kulturu Ana Lederer na Gavellinu zamolbu treba tek odgovoriti, stoji u priopćenju.

'Nema nikakvih ideoloških razloga i 'Hotel Zagorje' bit će izveden', ustvrdio je Svrtan u kratkom telefonskom razgovoru, objasnivši da se budžet Gavelle smanjivao iz godine u godinu, tako da je s dva milijuna i sto tisuća kuna u 2008. godini pao na milijun i 200 tisuća, a istodobno se broj predstava povećavao. Usto, prošle godine je počela gradnja nove dvorane. Potvrdio je da je Grad Zagreb obećao dodatnu financijsku injekciju, pojasnivši da je postojalo obećanje bivšeg pročelnika za kulturu da će Gavelli dati dodatna sredstva, međutim, ispostavilo se da nema novca.

Ako je Gavella zaista upala u financijski bezdan, ostaje neodgovorenim pitanje zašto Kazališno vijeće nije na vrijeme reagiralo i upozorilo rukovodstvo na taj problem budući da je jedna od njegovih osnovnih zadaća nadziranje poslovanja i financijske situacije u kazalištu. Odnosno, zašto se taj programski rez prelomio baš na romanu 'Hotel Zagorje' Ivane Bodrožić za koji je Grad Zagreb, u paketu s ostala četiri naslova, odoborio i odvojio sveukupno milijun i 200 tisuća kuna u sklopu Programa javnih potreba u kulturi za 2018. godinu.

Situacija je uzavrela i u Gavelli te su glumci na sastanku zatražili od još uvijek aktualnog ravnatelja Svrtana i budućeg ravnatelja Ferenčine, koji preuzima kormilo u listopadu, objašnjenje skidanja 'Hotela Zagorje' s repertoara. Ferenčina je navodno zainteresiran za postavljanja 'Hotela Zagorje' u Gavelli, ali dok se ne potpišu ugovori ništa nije sigurno. Kako sada stvari stoje sve opcije su još otvorene.