IZVOR ZARADE

Ruska vlada u sporu oko babuški

24.07.2009 u 11:44

Bionic
Reading

Uprava muzeja Ermitaž iz Sankt Peterburga i ruska vlada našli su se usred spora oko popularnih lutki - matrjoški

Ravnatelj muzeja, Mihail Piotrovski, zabranio je njihovu prodaju u muzejskoj suvenirnici tvrdeći da one nisu dio ruske narodne baštine. Prilikom otvaranja muzeja Ermitaž u Amsterdamu objasnio je da 'lutke potječu iz Japana i da ih je Rusija prisvojila', prenosi The Art Newspaper. Piotrovski ih smatra turističkim trikom i ne želi, kako kaže, prodavati smeće.

Obojene drvene lutke koje se rasklapaju i unutar kojih se nalaze manje lutke u svijetu su prihvaćene kao dio ruske tradicije i jedan su od najtraženijih suvenira te zemlje. Pripisuju se ruskom umjetniku Sergeju Maljutinu koji je babuške počeo izrađivati 1890. inspiriran japanskim figuricama za sreću.

Iako je na tradicionalnim matrjoškama, u nas poznatim babuškama, prikazan lik žene, trenutačno su najprodavanije lutke s likovima ruskih političkih vođa, među ostalim Dimitrija Medvedeva, Lenjina i Vladimira Putina. Bez obzira na vidnu satiru, ruska vlada u prodaji lutaka vidi dobar izvor zarade te je prije nekoliko tjedana najavila ulaganje milijarde rubalja u proizvodnju tradicionalnih rukotvorina i babuški.