PRIČA IZ MORDORA

Ruska verzija Tolkiena bez autorizacije

09.02.2011 u 14:32

Bionic
Reading

Iako je među obožavateljima fantastike izazvala prilično velik interes, ruska inačica Tolkienova 'Gospodara prstenova' nije naišla na odobravanje piščeve zaklade

Roman 'Posljednji nositelj prstena' čiji je autor ruski paleontolog i pisac Kirill Eskov objavljen je 1999. Eskovljev je krenuo od ideje da su Tolkeinovi romani romantične legende o pobjedniku rata i da je zbog toga nužna alternativna verzija priče.
Radnja njegova romana smještena je u Mordor odakle je Sauron pokrenuo rat protiv Posljednjeg saveza.

'Posljednji nositelj prstena' vrlo je popularan među ruskim ljubiteljima fantastike, no iako izaziva interes i znatiželju među svjetskim poklonicima tog žanra, suprotno najavama nekih britanskih portala ipak neće biti objavljen na engleskom jeziku, prenosi Guardian. Prema riječima Davida Brawna, urednika u izdavačkoj kući HarperCollins, nitko im se nije službeno obratio vezano uz objavljivanje te knjige. Dodao je i da Rusija godinama mimoilazi autorska prava te da je internet prepun djela inspiriranih Tolkienom, od kojih je većina prilično amaterski urađena. 'Kada je netko popularan kao Tolkien, obožavatelji žele stvoriti nove priče. Budući da književnik više nije živ, o pravima se brine zaklada te je najbolje ograditi se i zabraniti sva izdanja. Ako pustite jedno, ubrzo će uslijediti poplava', kazao je.