TRINAESTO IZDANJE

Rundek i Gibonni na Festivalu svjetske glazbe

18.10.2012 u 10:12

Bionic
Reading

Svečano je otvoren trinaesti Festival svjetske glazbe 'Villes des musiques du monde' kojemu je ovogodišnji partner Festival Hrvatske u Francuskoj 'Croatie, la voici'. Publici će se u Cabaret Sauvageu predstaviti ne samo hrvatska glazba, već i gastronomija

Sam koncept otvaranja, 'Canal' cade', svojevrsni je hommage karnevalskoj povorci Carnavalcade u Saint-Denisu koja je započela otvaranjem Svjetskog nogometnog prvenstva 1998. No na ovom 'Canal' cadeu', koji je povorka gradova svijeta, nema maski i kostima – radi se o krstarenju rijekom Ourcq uz mediteransku, pretežno hrvatsku glazbu.

Tijekom vožnje na tri riječna plovila do konačne lokacije predstavljena je ženska klapa Ćakulone i muška klapa Grdelin, kojima se pridružio baskijski ansambl Anaiki koji se također bavi polifonijskim pjevanjem, dok su zvončari iz Mune umjetnike i publiku zaštitili od zlih sila i uroka.

U samom Cabaret Sauvageu, između degustacija slavonskih i dalmatinskih jela i sardinade, nastupili su Darko Rundek i Gibonni čija su stvaralaštva, mada rock izričaja, protkana utjecajem tradicionalne glazbe. Za kulinarski dio večeri bio je zadužen chef Branko Ognjenović koji je uostalom izbornik hrvatske kulinarske reprezentacije.

Tijekom trajanja Festivala do 11. studenog sveukupno će se održati četrdesetak događaja u četiri tjedna u Seine-Saint-Denisu, najnapučenijem dijelu Pariza u kojemu živi mnogo mladih.