HNK SPLIT

Rumunjska balerina zatražila pomoć veleposlanika zbog uvrede Dinka Bogdanića

14.12.2015 u 23:24

Bionic
Reading

U splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu (HNK) u ponedjeljak je počeo postupak zaštite dostojanstva radnika tijekom kojega je ispitan obnašatelj dužnosti ravnatelja Baleta Dinko Bogdanić, kojega je rumunjska balerina Alexandra Bertea zbog neprimjerenog ponašanja i vrijeđanja prijavila Sindikatu HNK te o incidentu obavijestila rumunjskog veleposlanika, koji se službeno obratio intendantu Goranu Golovku te Ministarstvu kulture

Rumunjski veleposlanik Cosmin George Dinescu potvrdio je za Hinu da ga je balerina HNK obavijestila o slučaju, ističući pritom da je veleposlanstvo nakon toga uputilo notu Ministarstvu kulture i splitskome HNK tražeći od njih da ispitaju i razjasne slučaj.

'Naglasili smo nužnost objektivne i nepristrane istrage činjenica, posebno s obzirom na to da prisutnost rumunjskih umjetnika u hrvatskim institucijama smatramo vrijednošću koja bi trebala obogaćivati naše bilateralne odnose', istaknuo je rumunjski veleposlanik u izjavi za Hinu i dodao da takvi incidenti nisu samo vrijedni žaljenja, nego i neprihvatljivi.

Ministarstvo kulture potvrdilo je za Hinu da je primilo dopis rumunjskog veleposlanika te je odmah nakon toga zatražilo očitovanje splitskoga HNK.

Intendant Golovko o slučaju se oglasio priopćenjem u kojemu napominje da je službeni postupak zaštite dostojanstva radnika još u tijeku te da zato neće komentirati Bogdanićevo ponašanje.

'Nakon završetka postupka predložit ću odgovarajuću mjeru Kazališnom vijeću splitskoga HNK, koje se sastaje u petak, 18. prosinca, te o njoj obavijestiti javnost', napisao je Golovko. Ističe da se na današnjem sastanku s ansamblom Baleta splitskoga HNK Bogdanić ispričao Alexandri Bertei i 'svim drugim osobama rumunjske nacionalnosti zbog neprimjerenog komentara, shvaćenog kao uvreda na nacionalnoj osnovi'.

'Splitski balet je multikulturna sredina čija ga nacionalna raznolikost, uz umjetničku izvrsnost, čini ansamblom visokih izvedbenih dosega te njegove plesačice i plesači ne smiju biti izvrgnuti nijednom obliku diskriminacije. Svako neprimjereno ponašanje i postupanje bit će sankcionirano', zaključio je Golovko.

Incident se dogodio početkom prosinca na pokusu 'Orašara', kad je Bogdanić Alexandru Berteu vrijeđao na nacionalnoj osnovi. Osobe koje su bile na probi kažu da je nakon toga razbio mikrofon te nastavio vikati na plesače zatečene njegovim ponašanjem.

Prema pisanju Jutarnjeg lista, Bogdanić je proteklih tjedana vrijeđao niz plesača - kako dok su bili na sceni u kazalištu, tako i u prostorijama za vježbanje u Tolstojevoj ulici. Sve je, navodno, kulminiralo na probi baleta 'Orašar'. Tada je jednoj od balerina, Rumunjki Alexandri Bertei, Bogdanić viknuo kako je 'fucking rumanian gypsy'

Rumunjska je balerina sve prijavila sindikalnom povjereniku Damiru Pundi, koji je za Hinu potvrdio da je u baletnom studiju 'jako narušena radna atmosfera', zbog čega je u ponedjeljak održan sastanak.

'Zadovoljan sam današnjim sastankom u baletnom studiju na kojem smo svi iznijeli svoje viđenje. Svi želimo da se ti problemi riješe, a sada je intendant na potezu da napravi korake koje smatra ispravnima', rekao je Punda.

Sindikat je, dodao je, 4. prosinca intendanta upozorio na stanje u Baletu. 'Tada sam napisao da će Sindikat, ako to ne prestane, poduzeti sve pravne i druge korake radi zaštite svojih članova', dodao je Punda.