'PACIJENT IZ SOBE 19'

Roman Zorana Žmirića o Domovinskom ratu izlazi u Srbiji, autor kaže: 'Drago mi je da će čuti taj glas s naše, hrvatske strane'

11.12.2019 u 13:10

Bionic
Reading

Roman 'Pacijent iz sobe 19' Zorana Žmirića, koji je ove godine bio u finalu tportalove književne nagrade za najbolji hrvatski roman, upravo se tiska i u Beogradu, javio je autor dodajući da je to za njega izuzetno velika i važna stvar

'Rat je još uvijek osjetljiva tema i sve što tematizira tu nevolju koja je obilježila našu zajedničku prošlost, gleda se s dodatnim nepovjerenjem. Zato mi je posebno drago da će se i u Srbiji čitati roman koji govori na način iz kojeg je jasno da u ratu nema pobjednika', kaže Zoran Žmirić, koji je bio u finalnom izboru za književnu nagradu tportala.

''Pacijent iz sobe 19' govori o mladićima koji su iz rock-klubova preko noći završili na ratištu, bez obzira s koje su se strane linije našli, o ljudima čiji je potencijalni život uništen i koji danas žive s traumama, kao pacijenti čiji je život zaustavljen u startu zbog rata koji nisu sami ni željeli ni započeli. Drago mi je da će se i u Srbiji čuti taj glas, s naše, hrvatske strane', kaže nam autor o knjizi koju je u rujnu 2018. objavila Hena com.

Glavni lik u njoj gradski je dečko Vanja Kovačević, koji je dan ranije u riječkom klubu Palach ispijao pivo i mahao DJ-u da pusti Sisters of Mercy, a koji je na svoj devetnaesti rođendan poslan u rat. Dvadeset pet godina kasnije doveli su ga pred psihijatra kojemu će objasniti zašto je sebi učinio nešto nezamislivo.

'Ta fantomska bol oduzete mladosti u literarnoj interpretaciji Zorana Žmirića mogla bi se upisati među najpotresnije stranice suvremene hrvatske književnosti', naveo je izdavač, a žiri tportalove književne nagrade 'Pacijenta iz sobe 19' ocijenio je kao 'moćan antiratni roman o prošlosti koja nikako da prođe'.

'Strukturiran u 39 kronološki nepovezanih poglavlja, roman je prepun drastičnih prizora koji se izmjenjuju s duhovitim životnim situacijama. Toliko snažno ukorijenjen u stvarnost zemlje koja se ne želi i ne zna izvući iz začaranog kruga sablastologije', poručio je tportalov književni žiri u sastavu književne prevoditeljice Ursule Burger, književne kritičarke Katarine Luketić, urednika i pisaca Jadranke Pintarić i Miroslava Mićanovića te kazališnog redatelja Ivice Buljana.

Beogradski izdavač Žmirićevog 'Pacijenta iz sobe 19' je Književna radionica Rašić koja objavljuje birane autore, među ostalima Kristiana Novaka, Darka Cvijetića, Selvedina Avdića, Bojana Krivokapića, Marka Pogačara...