NAJINSPIRATIVNIJA KNJIGA

Roman 'Ubiti pticu rugalicu' potukao 'Bibliju'

16.04.2009 u 08:37

Bionic
Reading

Roman 'Ubiti pticu rugalicu' američke književnice Harper Lee za većinu ispitanika je inspirativnije djelo od 'Biblije', pokazala je internetska anketa agencije OnePoll

Klasik o životu na američkom jugu u doba gospodarske krize 1930-ih, iz perspektive djevojčice Jean Louise Finch, na većinu čitatelja utjecao je više nego 'Biblija'. Sveta knjiga kršćana koja je prevedena na 2.233 jezika i prodana u više od 2,5 milijardi primjeraka širom svijeta smjestila se na drugo mjesto liste djela koja najviše nadahnjuju.

Glasnogovornik agencije OnePoll rekao je da je djelo Harper Lee čitatelje dotaklo 'svojom toplinom i humorom, unatoč ozbiljnoj tematici rasne nejednakosti o kojoj progovara'. Zaključio je i da je 'neobično što je potukao 'Bibliju', kojoj se većina čitatelja okreće u određenoj životnoj dobi', prenosi britanski Telegraph.

Trećeplasirana knjiga je 'Dijete zvano 'ono'' Davea Pelzera, istinita priča o mladom dječaku kojega je zlostavljala majka alkoholičarka. Četvrto mjesto pripalo je priručniku 'Muškarci su s Marsa, žene su s Venere' Johna Graya, a na petom mjestu našao se 'Dnevnik Anne Frank'.

Među top deset djela u čije korice treba zaviriti u potrazi za nadahnućem ispitanici su smjestili i 'Lovca u žitu' Jeromea Davida Salingera, svevremenu političku satiru '1984.' književnika Georgea Orwella i autobiografiju Nelsona Mandele 'Dug put prema slobodi'.