'IZUM SVEGA OSTALOGA'

Roman o Tesli u borbi za nagradu Orange

29.04.2009 u 14:54

Bionic
Reading

Roman 'Izum svega ostaloga' američke spisateljice Samanthe Hunt ušao je u najuži izbor za nagradu Orange

'Izum svega ostaloga' koji je u Hrvatskoj objavila izdavačka kuća V.B.Z. našao se u konkurenciji za ovogodišnju nagradu Orange s još pet knjiga. Osim djela Samanthe Hunt za nagradu su nominirane Ellen Feldman ('Scotsborro'), Samantha Harvey ('Wilderness'), Deirdre Madden ('Molly Fox's Birthday'), Marilynne Robinson ('Home') i Kamila Shamsie ('Burnt Shadows'). Iz najužeg izbora ispala je dobitnica Nobelove nagrade za književnost Toni Morrison s romanom 'A Mercy' koji je bio među 20 odabranih.

Roman 'Izum svega ostaloga' govori o neobičnom prijateljstvu između ekscentrika i izumitelja Nikole Tesle i mlade sobarice u hotelu New Yorker, u kojem je Tesla proživio zadnje dane svoga života. Djelo je mješavina znanstvene fantastike, biografije i povijesnog romana, a Hunt je u njemu nastojala uhvatiti bit Tesline osobnosti opisavši ga kao osobu na rubu između genijalnosti i krajnje ekscentričnosti. U pripremi pisanja Samantha Hunt tri je godine istraživala život Nikole Tesle. Roman s Teslom kao glavnim likom je odlučila napisati oduševljena neobičnim genijem koji je većinu svog života u SAD-u proživio u hotelskim sobama, nikad se nije ženio, obožavao je golubove, prijateljevao s Markom Twainom i sanjao o fotografijama misli.

Orange je jedina godišnja nagrada za fikciju koja se dodjeljuje autoricama koje pišu na engleskom jeziku. Dobitnica nagrade bit će proglašena 3. lipnja 2009, a pripast će joj iznos od 30.000 funti i brončana statua 'Bessie'.