IZBOR GRADSKE KNJIŽNICE UMAG

Roman Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši' proglašen domaćom knjigom desetljeća

23.12.2019 u 16:12

Bionic
Reading

Roman Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši' knjižničari i knjižničarke Gradske knjižnice Umag proglasili su hrvatskom knjigom desetljeća, a u top pet ušla je i 'Črna mati zemla'. Novak je za obje knjige osvojio književnu nagradu tportala, za 'Ciganina' 2017., a 2014. za 'Črnu mati zemlu'

Knjižničarke i knjižničari Gradske knjižnice Umag su u biranju svojih proznih favorita za desetljeće na izmaku 'kao nikad dosad (...) pokazali potpunu jednodušnost' i roman Kristiana Novaka 'Ciganin, ali najljepši' proglasili hrvatskom knjigom desetljeća, stoji na službenoj stranici knjižnice.

Za roman, objavljen 2016. u izdanju Naklade OceanMore, Novak je 2017. dobio književnu nagradu tportala. Nagrađen je, osim toga, i 'Franom Galovićem' te Nagradom 'Ksaver Šandor Gjalski', a roman je krajem 2017. dobio i svoju kazališnu adaptaciju u zagrebačkom HNK.

  • +2
Kristian Novak Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić/tportal

Na popisu knjiga desetljeća na kojemu je ukupno 30 domaćih naslova, u top pet ušao je još jedan roman Kristiana Novaka, 'Črna mati zemla' iz 2013. (Algoritam, novo izdanje OceanMore) za koju je autor 2014. dobio književnu nagradu tportala, a koja je zaživjela u hvaljenoj predstavi ZKM-a.

'Črna mati zemla' na četvrtom je mjestu popisa koji su sastavili u Gradskoj knjižnici Umag. Na drugo mjesto, iza 'Ciganina, ali najljepšeg', knjižničari su svrstali 'Kalendar Maja' Zorana Ferića iz 2011., na treće 'Belladonnu' Daše Drndić iz 2012., a na peto 'Kosu posvuda' Tee Tulić iz 2011.

U top trideset od dobitnika književne nagrade tportala ušli su još i 'Adio Kauboju' Olje Savičević Ivančević iz 2010. i 'Doba mjedi' Slobodana Šnajdera' iz 2015.