ZAHVALJUJUĆI OLIMPIJSKIM IGRAMA

Roman Borisa Johnsona objavljen i u Njemačkoj

08.08.2012 u 15:44

Bionic
Reading

Ekscentrični londonski gradonačelnik Boris Johnson ovih dana zbog Olimpijskih igara plijeni pažnju medija, pa i svojim seksističkim izjavama i PR-ovskim akrobacijama. Ipak, vrijedi se podsjetiti da je prije ulaska u politiku Johnson bio novinar, pa onda i pisac, čiji je satirični prvijenac '72 Virgins' iz 2004. godine dobio relativno dobre kritike

Teroristi preuzimaju britanski parlament! Tako bi mogao glasiti naslov iz paralelne stvarnosti tijekom koje se za vrijeme Olimpijskih igara u Londonu odigrao i opasan teroristički napad, što se naravno nije dogodilo. No to je osnova zapleta romanesknog prvijenca aktualnog londonskog gradonačelnika Borisa Johnsona, objavljenog 2004. pod naslovom '72 Virgins', odnosno '72 djevice'. Riječ je o satiričnom trileru prvenstveno na račun islamističkog terorizma, kojim je Johnson – inače bivši novinar – pobrao pristojne kritike. Ipak, Observer nije bio tako blagonaklon, opisujući budućeg gradonačelnika i njegov roman kao 'herojski promašaj'.

'72 Virgins' se odigrava u samo četiri sata, no sadrži brojne digresije (primjerice, o Afganistanu ili Henriku VIII), a glavni lik je zastupnik konzervativaca kojeg svi smatraju šarlatanom, no ispod neozbiljne vanjštine se zapravo krije inteligentan, hrabar i odlično obrazovan političar, koji samo čeka pravi trenutak da zasja. Zvuči poznato, zar ne?

Na kraju sve u romanu završava sretno, a čini se da su Olimpijske igre, te neumorno samoreklamiranje Borisa Johnsona prije nego što su počele, urodile plodom. Naime, već zaboravljeni roman, objavljen prije osam godina, ovih je dana dobio i svoj prijevod na njemački jezik. Boris Johnson se, dakle, ne treba brinuti – ako mu propadne karijera političara, uvijek se može vratiti pisanju.